"Svet i Dunav" poziva građane na javno čitanje dopune Bernske žalbe

"Svet i Dunav" poziva građane na javno čitanje dopune Bernske žalbe

Nevladina organizacija "Svet i Dunav" poziva Novosađane da im se pridruže u četvrtak u 10 časova na stepeništu ispred Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, za kada su zakazali javno čitanje dopune Bernske žalbe.

Kao što znate, dopunski rok do 31. januara 2023. godine je dat jer država Srbija nije dala zadovoljavajuće odgovore na žalbu NVO Svet i Dunav (koja je upućena decembra 2021. godine, a proglašena je za validnu februara 2022) – pojašnjava Daniela Stojković iz ove organizacije.

Kako navodi, u skladu sa zahtevom Bernske konvencije,oni su pozvali Pokrajinski zavod na saradnju u vezi sa monitoringom na predmetnom području.

Od njih smo dobili odgovor da smo mi kao podnosioci žalbe dužni da dostavimo georeference – podatke ugroženih, strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta na području Ribarskog ostrva, Kameničke ade, Dunavca i Šodroša. Nakon višemesečnog iscrpnog rada, ovom prilikom predstavićemo rezultate, ali i potpuni odgovor na navode koji su se mogli pročitati u odgovoru na našu žalbu od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Bernska konvencija oglasila validnost žalbe NVO "Svet i Dunav"

"Svet i Dunav": Bernska konvencija otvorila proces zbog Šodroša, traži se obustava radova 

"Svet i Dunav": Stigao odgovor iz Strazbura, nastavak rasprave o Šodrošu u aprilu

"Svet i Dunav" zahteva hitnu obustavu svih pripremnih radova koji se odnose na izgradnju četvrtog mosta u NS


Nakon višemesečne obrade potraživanih podataka u vezi sa georeferenciranjem podataka o biodiverzitetu sa akcentom na strogo zaštićene i zaštićene vrsta, vrste sa spiska Bernske konvencije na području Ribarskog poluostrva, Kameničke ade, Dunavca i Šodroša, kao i sažimanja svih dešavanja povodom uzurpacije, uništavanja i otimanja poslednje prirodne oaze u Novom Sadu približili smo se zadatom roku za dostavljanja dopune Bernske žalbe. Ovom prilikom želimo javnost da upoznamo sa činjenicom da smo uz podršku Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Udruženja za održivi razvoj i očuvanje prirodnih staništa Srbije "Habiprot", kao i drugih samostalnih biologa uspeli da mapiramo lokacije za 160 strogo zaštićenih vrsta u Republici Srbiji na predmetnom području. Takođe, na spisku se nalazi 164 vrsta ptica, sisara i beskičmenjaka koji se nalaze na aneksima Bernske konvencije, a čak 40 vrsta ptica se nalazi u Crvenoj knjizi ptica Srbije. Važno je istaći da se ukupan biodiverzitet ovog područja procenjuje na preko 3.000 vrsta biljaka i životinja! Istovremeno, uz pregršt snimljenog materijala i autentičnih fotografija napominjemo da je navedeni materijal krucijalni dokaz koji ide u prilog žalbi NVO Svet i Dunav ispred bernske konvencije – poručuju iz ove organizacije i ističuda se njihova istraživanja biodiverziteta nastavljaju, a oni zahtevaju reakciju nadležnih.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan