Svetlani Bojković Sterijina nagrada za naročite zasluge

Svetlani Bojković Sterijina nagrada za naročite zasluge

Glumica Svetlana Bojković dobitnica je Sterijine nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture za 2019. godinu. Odluku o tome doneo je Upravni odbor Sterijinog pozorja.

Nagrada se sastoji od statuete Jovana Sterije Popovića, diplome kao i novčanog dela.

Svetlana Bojković diplomirala je glumu u klasi prof. Predraga Bajčetića 1970. godine. Stalni član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta je od 1968. do 1984. godine, kada odlazi u Narodno pozorište u Beogradu, gde ostaje do 1993. godine, zatim prelazi u status istaknutog slobodnog umetnika. Od tada najviše igra u Ateljeu 212. Odigrala preko 200 uloga u TV serijama i TV dramama.

Svetlana Bojković je na Sterijinom pozorju prisutna od 1969. godine. Od tada je na Festivalu ostvarila osam uloga.
Sterijina nagrada za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture ustanovljena je 1965. povodom desetogodišnjice Pozorja i ne dodeljuje se svake godine. Među pojedincima koji su odlikovani ovim priznanjem su, između ostalih: Josip Vidmar, Dušan Matić, Velibor Gligorić, Hugo Klajn, Eli Finci, Miroslav Krleža, Mata Milošević, Petre Prličko, Rahela Ferari, Mira Stupica, Ranko Marinković, Marija Crnobori, Miroslav Belović, Georgij Paro..

Nagrada će biti uručena dobitnici 3. juna 2019. na zatvaranju 64. Sterijinog pozorja.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan