SVETSKA BANKA: Bez skore privatizacije strateških javnih preduzeća

SVETSKA BANKA: Bez skore privatizacije strateških javnih preduzeća

Privatizacija javnih preduzeća u Srbiji koja obavljaju delatnosti od javnog interesa se ne očekuje u kraćem i srednjem roku i zato je potrebno fokusirati se na popravljanje njihovog poslovanja i na povećanje transparentnosti i odgovornosti, smatraju iz Svetske banke.

Ovo je naveo Duško Vasiljević iz Svetske banke na onlajn konferenciji “Zašto su javna preduzeća u Srbiji na gubitku”. On smatra da je sektor javnih preduzeća, uprkos napretku i dalje prilično veliki i predstavlja ozbiljan rizik, kako za fiskalnu poziciju, tako i za ukupno poslovanje privrede, piše "Dnevnik".

Imali smo situaciju da su javna preduzeća ponovo generisala gubitke posle nekoliko godina, uslovno govoreći pozitivnog poslovanja i to je ciklus kroz koji smo prošli nekoliko puta. U nekoliko velikih javnih preduzeća, u manjoj ili većoj meri su započete reforme. Mada je moj utisak, da je još mnogo toga ostalo da se uradi. Međunarodna iskustva pokazuju da je tu ključan dobar i transparentan okvir za korporativno upravljanje javnim preduzećima. Tu Srbija ne stoji sjajno. U izveštaju MMF-a među 20 zemalja srednje i istočne Evrope, Srbija je tek na 15. mestu po kvalitetu okvira korporativnog upravljanja u javnim preduzećima – rekao je Vasiljević.

Kako je objasnio Vasiljević, Zakon o javnim preduzećima usvojen je pre nekoliko godina, ali i dalje ima manjkavosti kao što je način imenovanja upravnih tela u javnim preduzećima, koja je u srži korporativnog upravljanja. Postojećim zakonom, nadzorne odbore i direktore bira i postavlja Vlada Srbije, pa samim tim, kako je naglasio predstavnik Svetske banke, nadzorni odbor ne može da obavlja svoju funkciju, a to je postavljanje i smenjivanje menadžmenta.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan