SVETSKA BANKA: Cena vode socijalna, poskupljenje neminovno

SVETSKA BANKA: Cena vode socijalna, poskupljenje neminovno

U Srbiji bi do kraja 2016. trebalo da bude usvojena Strategija za upravljanje vodama do 2034. godine, koja predviđa ulaganje od čak 8,5 milijardi evra u tom periodu, ali i dostizanje ekonomske cene vode od 1,35 evra po metru kubnom, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije.

Predstavnici Svetske banke istakli su da je cena vode u našoj zemlji socijalna, zbog čega se nedovoljno ulaže u vodosnabdevanje i kanalisanje vode, a za šta bi godišnje bilo potrebno izdvojiti najmanje 200 do 300 miliona evra.

U Srbiji se trenutno izdvaja, na republičkom i lokalnom nivou, između 100 i 150 miliona evra.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine – Republička direkcija za vode, PKS i SB organizovali su stručni skup na kojem su predstavljeni nacrti uredbi u oblasti vodnih usluga u Srbiji.

To su Nacrt uredbe o utvrđivanju metodologije za obračun cene snabdevanja vodom za piće sistemom javnog vodovoda i cene sakupljanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda sistemom javne kanalizacije i Nacrt uredbe o utvrđivanju kriterijuma za određivanje referentne cene vode.

Stručnjak Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi" Slađana Milojković rekla je Tanjugu da bi te uredbe trebalo da budu usvojene krajem 2016. ili početkom 2017. godine.

- Predviđeno je da se ekonomska cena vode od 1,35 evra po metru kubnom dostigne u periodu od pet do šest godina nakon usvajanja strategije. To poskupljenje će biti sukcesivno i neće svuda biti isto, već je reč o proseku. To moramo da uradimo kako bi obezbedili kvalitetnu vodu budućim generacijama, naglasila je Milojković.

Ona kaže da je situacija u Srbiji u oblasti komunalnih delatnosti, vodosnabdevanja i kanalisanja vrlo šarolika i da su u pojedinim opštinama ili komunalnim preduzećima cene vode za piće za stanovništvo dva do tri puta niže u odnosu na cene koje plaća privreda za istu uslugu.

- Imamo situaciju da su cene za kanalisanje ili sakupljanje odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda dva do četiri puta niže od cene vodosnabdevanja. Kolika će biti cena i zašto su toliko velike razlike - zavisi od komunalnog preduzeća, ali i od kapaciteta same opštine. Nažalost, u većini opština je cena vode jako niska i mnogo opština mora i svojih budžeta da izdvaja određeni deo sredstava za tekuće investiciono održavanje, rekla je Milojković.

Takođe, ni stepen naplate nije 100 odsto, dodala je ona.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja isključenja struje MUP novosađani Republički hidrometeorološki zavod dnevni horoskop horoskop jkp novosadska toplana mup novi sad JKP Vodovod i kanalizacija Dom zdravlja Novi Sad novosadsko porodilište horoskopski znaci raspored sahrana novi sad betanija vremenska prognoza novi sad policija astrologija bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane novi sad Isključenje struje jkp lisje Dom zdravlja bez vode RHMZ servisne informacije novi sad isključenje vode novorođenčad bez struje