Svetska TV premijera dokumentarnog filma „Enkel“ u subotu

Svetska TV premijera dokumentarnog filma „Enkel“ u subotu

Dokumentarni film „Enkel“, autora Aleksandra Reljića, u produkciji Radio-televizije Vojvodine, imaće svoju televizijsku premijeru u subotu, 26. januara 2019. godine, u 20 časova, na RTV1.

Film „Enkel“ (Unuk) temu holokausta obrađuje kroz prizmu odnosa preživele logorašice Aušvica Eve Mozes Kor i unuka komandanta tog logora, aktivnog borca protiv negiranja holokausta, Rajnera Hesa.

„Enkel“ je premijerno prikazan na 65. Martovskom festivalu kratkog i dokumentarnog filma u Beogradu, zatim u Arena Sinepleksu u Novom Sadu, a u 2018. je imao i značajan festivalski život, gde je osvojio nekoliko nagrada.

Na Al Jazeera Balkans Doc Film Festivalu osvojio je Program Award, nominacijom za berlinski Festival evropskih javnih servisa „Prix Europa“ za „Evropski dokumentarni film godine“ našao se među 25 najboljih evropskih filmova 2018. godine, potom je osvojio nagradu za „Najbolji dokumentarni film na ex-YU prostoru“ na First Frame Film Festivalu u Istočnom Sarajevu, a na Balkan New Film Festivalu, koji se održava u Stokholmu, dobio je specijalnu nagradu. Film je ove godine zatvorio Međunarodni festival o ljudskim pravima „Ubrzaj“ u Crnoj Gori, koji je inače revijalnog karaktera.

Pred svetsku TV premijeru autor filma Aleksandar Reljić kaže:

- Teme Drugog svetskog rata su deo mog interesovanja još od klinačkih dana. Obožavao sam istoriju Drugog svetskog rata, a onda, nakon ratova na prostorima bivše Jugoslavije, to je postalo i deo profesionalne opsesije. Teme iz Drugog svetskog rata su usko bile povezane i sa onim što se dešavalo devedesetih godina na ovim prostorima. Tako da sam u celu ovu priču ušao radeći na specijalnoj dokumentarnoj emisiji „Aušvic - jugoslovensko sećanje“, koju je Radio-televizija Vojvodine emitovala 27. januara 2015. godine, na sedamdesetu godišnjicu oslobođenja Aušvica. U tom periodu, prateći razne medije, naišao sam na priču o unuku komandanta Aušvica i preživeloj logorašici, koja ga je simbolično usvojila kao svog unuka.-

 

Eva Mozes Kor i Rajner Hes 

 


SINOPSIS
Kada je shvatio ulogu svog dede Rudolfa Franca Ferdinanda Hesa, komandanta logora smrti Aušvic, u Drugom svetskom ratu, Hans Rajner Hes (49) pobegao je od kuće i prekinuo odnose sa porodicom. Rajner je tada imao 15 godina, ali ga je potpuno slomilo saznanje da je deda obešen zbog ubistva dva i po miliona ljudi, najviše civila, žena, dece i staraca. Kada je napunio 39, Rajner je preživeo težak srčani udar i nakon toga odlučio da se konačno suoči sa mračnim nasleđem dede, porodice, kao i sa strahotama holokausta i da krene u borbu protiv negiranja tog najstrašnijeg zločina u istoriji. Čim je izašao u javnost, postao je najveći neprijatelj i izdajnik svog oca Hansa Jurgena i cele porodice. Njegov otac, tri tetke i stric su kao deca, za vreme Drugog svetskog rata, “normalno” živeli u vili komandanta logora, na svega 100 metara od krematorijuma u kojem su spaljivane žrtve njihovog oca i Rajnerovog dede. Dvorište vile delio je samo zid logora, u kojem je ubijeno više od milion ljudi. Sa druge strane zida, Eva Mozes Kor je imala deset godina kada je deportovana u Aušvic i zajedno sa sestrom bliznakinjom Mirjam bila podvrgnuta nacističkim smrtonosnim laboratorijskim eksperimentima doktora Jozefa Mengelea. Njih dve su ostale bez roditelja i dve starije sestre, svega pola sata nakon što su sišle iz stočnog vagona na “rampu za selekciju” u Aušvicu. Posle smrti Mirjam 1993, Eva je javno oprostila doktoru Mengeleu za ono što joj je uradio. Svoj oprost nacistima objašnjava rečima da “ne želi da do kraja života bude žrtva Aušvica”. Svoj odnos sa Rajnerom Eva objašnjava rečima: “Činjenica da je on Hesov unuk za mene predstavlja sjajnu osvetu! Hes ne može da uživa u svom unuku, ali ja mogu!’”.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan