Svetski dan bezbednosti na radu: Mladi u riziku da prihvate loše uslove i opasne radne zadatke

Svetski dan bezbednosti na radu: Mladi u riziku da prihvate loše uslove i opasne radne zadatke

Međunarodna organizacija rada ustanovila je 28. april kao Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu, a kampanja 2018. godine ističe veliki značaj poboljšanja bezbednosti i zdravlja na radu za mlade radnike i radnice i napore u borbi protiv dečijeg rada.

Na rizičnim radnim mestima trenutno ima 541 milion mladih radnika od 15. do 24. godine, uključujući 37 miliona dece, što predstavlja više od 15 procenata svetske radne snage, koja  trpi do 40 odsto  veću stopu povređivanja na radu (bez smrtnog ishoda) u odnosu na radnike starije od 25 godina.

Mnogi faktori povećavaju osetljivost mladih na profesionalne rizike, kao što su stepen njihovog fizičkog i psihičkog razvoja, nedostatak radnog iskustva i obuke, ograničena saznanja o opasnostima vezanim za posao i nedostatak sposobnosti pregovaranja za prihvatanje opasnih radnih zadataka ili poslova sa lošim uslovima rada.

Ovogodišnja kampanja treba da promoviše akcije ka ostvarivanju cilja održivog razvoja bezbednog radnog okruženja za sve radnike do 2030. godine i cilja okončanja svih oblika dečijeg rada do 2025. godine.

Postizanje ovih ciljeva u korist nove globalna radne snage zahteva usklađen i integrisan pristup eliminisanju dečijeg rada i promociji kulture prevencije usmerene ka profesionalnom zdravlju i bezbednosti, navodi se u saopštenju Službe zdravstvene zaštite radnika Doma zdravlja "Novi Sad".

Organizacije kao što su Međunarodna organizacije rada (MOR) i Ujedinjene nacije (UN) aktivno promovišu svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu 28. april svake godine, u smislu povećanja svesti o zdravlju i bezbednosti na radu.

U Republici Srbiji ovaj dan obeležava se od 2010. godine. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan