Svetski dan zaštite životne sredine obeležen u Dunavskom parku

Svetski dan zaštite životne sredine obeležen u Dunavskom parku

Svetski dan zaštite životne sredine koji se obeležava svakog 5. juna, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine, organizovan je u Dunavskom parku

Učenici osnovnih škola "Đura Daničić" i "Đorđe Natošević" takmičili su se u kvizu koji je organizovala Gradska uprava za zaštitu životne sredine zajedno sa JKP "Gradsko zelenilo" i Zelenom stolicom.

Takođe, kod saletle su izložene fotografije osam novosadskih parkova, a tom prilikom je i predstavljena platforma "Digitalna promocija novosadskih parkova", aplikacija koja pruža opšte informacije o novosadskim parkovima, zaštićenim prirodnim dobrima i sadržajima kojim oni raspolažu. U okviru ove aplikacije građani mogu da pristupe virtualnoj turi koja omogućava virtualnu šetnju kroz novosadske parkove.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prošetao je sa saradnicima Dunavskim parkom u kojem su prethodnih godina, pored sprovođenja redovnih mera nege i održavanja zelenila, realizovana i dva, za očuvanje i funkcionisanje parka, značajna projekta. Prvi projekat se odnosio na uređenje sistema odvoda atmosferskih voda, kanalizacionih voda, zalivnog sistema i revitalizaciju jezera, dok je drugi podrazumevao uređenje pešačkih staza i platoa, ograde i mobilijara u parku.


Đurić je zaključio da JKP "Gradsko zelenilo" lepo održava Dunavski, najstariji novosadski park i čini sve da ono zadrži renome najpopularnijeg i najpristupačnijeg novosadskog parka. Što se tiče ostalih parkova u gradu i zaštite zelenila, on je istakao da "naša Gradska uprava za zaštitu životne sredine predano i strateški radi na ozelenjavanju kako bismo zajedno što pre došli do zajedničkog cilja, i nove titule, a to je Zelena prestonica Evrope".

Gradonačelnik je dodao da je potpuno uređen Kamenički, a da je za Futoški park u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za uređenje i opremanje. Na Novom naselju je na površini od 35.000 m2, posle četrdeset godina u Novom Sadu podignut novi park, za šta je izdvojeno 55 miliona dinara.

On je dodao da se uz Bulevar cara Lazara kod Spensa planira nova parkovska površina na 1,2 hektara, a planira se i izrada projektno-tehničke dokumentacije rekonstrukcije "Univerzitetskog parka" površine 5,5 hektara, dok je prethodno uređen Sentandrejski park kao novi prostor koji je Grad zajedno sa NIS-om preoblikovao iz jedne neuređene lokacije u prostor koji je energetski samoodrživ i zelen, na preko 3 hektara. Plan je i podizanje parka na Limanu 4, koji će se prostirati na oko 7.000 kvadrata.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Upozorenja o globalizmu na vreme

  pre 117 dana i 9 sati

  Jeste li se nekad zapitali ko nam propisuje te "svetske dane" i koji je cilj toga?
  Smetao vam je centralistički komunizam i Staljinova Rusija.
  A doći ćete u režim mnogo gori od toga, deco.
  Gde će vam mnogo toga propisivati, a vi selpo slušati, u strahu od gubitka ovog ili onog.

  Oceni komentar:
  0
  2