Svežina i kvalitet kulena pod udarom klimatskih promena

Svežina i kvalitet kulena pod udarom klimatskih promena

Klimatske promene, blage zime i sušna vrela leta, sve više muke zadaju i proizvođačima kulena.

Na porodičnim imanjima u Hrvatskoj koja taj suhomesnati proizvod s evropskom zaštitom proizvode na tradicionalan način, teško je u prirodnim uslovima očuvati svežinu i kvalitet proizvoda. Jedino što u ovim uslovima mogu jeste da nabave klimatizovane komore, a mnogi se s projektima već prijavljuju na konkurse za podršku iz Evrope.

Sve vidljivije klimatske promene, blage zime, a vrela i sušna leta – otežavaju proizvodnju ove delicije u klasičnim pušnicama. Vrlo bitan faktor u kulenu je održavanje temperature prostorija u kojoj se drži jer mora biti između 14 i 17 stepeni Celzijusa, relativna vlaga između 60 i 70 posto, a strujanje vazduha po pravilu bi trebalo biti 0,05 do 0,1 metra u sekundi ‒ objasnio je ocenjivač kulena dr.vet.med. Mato Matijević

Svake godine sve je teže i teže, sve je toplije i toplije, složni su proizvođači. U ovom kritičnom letnjem periodu naprosto vakumiraju, kako bi sačuvali svežinu kulena i slanine. Zato mnogi od njih razmišljaju da naprave rashladne komore u kojima vlagu i temperaturu mogu u svakom trenutku kontrolisati, prenosi N1.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan