Svi na plažu: Nepolitička akcija čišćenja Bećarca i Oficirca

Svi na plažu: Nepolitička akcija čišćenja Bećarca i Oficirca

Serija akcija čišćenja alternativnih, "divljih", plaža na Dunavu u Novom Sadu i okolini počinje u subotu, 1. avgusta kada se od 9 sati čiste Bećarac i Oficirac. Reč je o građanskim akcijama,  čišćenje na obe plaže kreće istovremeno, a građani-volonteri koji žele da uzmu učešće u ovim akcijama treba da dođu na jednu od dve plaže, po svom izboru.

Nakon upozorenja građana da su plaže Bećarac, Oficirac, Šodroš i Ribarac na kojima se kupa na hiljade Novosađana izuzetno prljave i zatrpane smećem, te reportaža u kojima je upozoravano na ovu činjenicu i njihovu nebezbednost, akcije je inicirao portal mojnovisad.com, a podržalo najpre neformalno udruženje građana "Novi Sad ima srce", potom i javna komunalna preduzeća “Čistoća” i “Gradsko zelenilo”, a zatim se pridružio i "Eko kurir".

U prethodnih mesec dana uradili smo nekoliko reportaža i foto-priča o ovim plažama, razgovarali sa velikim brojem pojedinaca i grupa građana, a zatim i započeli dijalog sa ciljem sistematskog rešenja ovog problema. Od zvaničnih institucija, u dosadašnjem dijalogu učestvovala su gradska javna komunalna preduzeća “Čistoća” i “Gradsko zelenilo” i pokazala dobru volju za aktivnim učešćem. Kako gradska preduzeća nemaju zvaničnu nadležnost na ovim lokacijama kojima upravljaju javna preduzeća “Vojvodinašume” i “Vode Vojvodine”, uspostavljen je i kontakt sa ovim preduzećima od kojih očekujemo uključivanje u  sistemsko rešenje ovog problema.

Tokom prve akcije, 1. avgusta, koja će obuhvatiti čišćenje Bećarca i Oficirca, osim "Novi Sad ima srce" i "Eko kurir", kao i javnih komunalnih preduzeća "Čistoća" i "Gradsko zelenilo" očekujemo odziv svih Novosađana kojim je stalo do ovih plaža. Okupljanje dobrovoljaca za čišćenje Bećarca je kod Filozofskog fakulteta, a skup akcijaša sa druge strane Dunava - na Oficircu, kod eko murala.

Jovica Vukša, iz "Novi Sad ima srce", kaže da je malo Novosađana koji po ovim vrućinama nisu potražili spas na nekoj od gradskih plaža, a kako su Bećarac i Oficirac divlje plaže, smeće koje ostaje iza ljudi niko ne odnosi.

- Dodajte tome neke nesavesne građane, malo naše birokratije i uskoro naše plaže, naši prelepi biseri, postaju ruglo grada. Ideja je da za par sati, od devet ujutru, počistimo što veću površinu uz Dunav na plažama Bećarac i Oficirac, a posle ćemo na kupanje, kaže Vukša.

On objašnjava da će "Čistoća" odmah odneti sve sakupljeno smeće, da su džakovi obezbeđeni, a da građani koji žele da pomognu treba da ponesu rukavice, ako ih imaju, a ako ne, dobiće ih na pozajmicu.

VAŽNA NAPOMENA! OVOG PUTA BEZ POLITIKE: Akcija nema političku pozadinu. Jedini cilj je opšte dobro, poboljšanje uslova za boravak na ovim plažama, povećanje stepena ekološke svesti građana i pokušaj da sistemski rešimo problem pozivom na saradnju (nadležnih) pokrajinskih i (nenadležnih) gradskih preduzeća, radi opšteg dobra do kojeg nam je stalo.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • lala021

  pre 1516 dana i 8 sati

  A zasto gradske sluzbe, te iste koje podrzavaju gradske akcije, a placene su od tih istih para gradjana ne ukljuce svoje resurse i ociste djubre jer je to njihov posao i svrha postojanja? Ako misle da nije, dajte molim vas obezbedite dozvole otvoricemo privatne firme za odrzavanje cistoce i zelenila, koje nece ostavljati djubre za sobom i masovno seci drvece.

  Oceni komentar:
  2
  6
 • Goran

  pre 1515 dana i 2 sata

  Ako se na sledecoj akciji pojave likovi sa SNS majicama, treba ih zamoliti da odu, *** cenzurisano ***

  Oceni komentar:
  0
  0
 • lalatructruc

  pre 1514 dana i 16 sati

  Kada bi svako za sobom pokupio svoje smece, sve bi bilo cakum-pakum! Ali ko ce onom sto se nabokao sa 2 kile cavapa i zalio sve to sa jos par litara piva objasniti

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Sandra

  pre 1514 dana i 9 sati

  Podržavam akciju, i volela bih da su organizatori predvideli sistem sortiranja sakupljenog materijala, jer ono što neodgovorni građani ostave za sobom na ovim plažama je u najvećem procentu reciklažni materijal, a to nije otpad već sirovina.

  Oceni komentar:
  0
  0
gradsko groblje havarija na vodovodu bez struje JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad OK Vojvodina almaško groblje vremenska prognoza radosne vesti Elektrodistribucija Novi Sad Daško i Mlađa groblje vodovod raspored sahrana novi sad sahrane novi sad memorijal velikana Voša novorođenčad servisne informacije betanija odbojka novosadsko porodilište bebe Spens elektrovojvodina smanjen pritisak vode lisje jkp lisje isključenja struje bez vode