Svi na plažu: U subotu ujutro nepolitički čistimo Bećarac i Oficirac

Svi na plažu: U subotu ujutro nepolitički čistimo Bećarac i Oficirac

Sutra, u subotu 1. avgusta, je akcija čišćenja Oficirca i Bećarca. Ovom akcijom počinje serija akcija čišćenja alternativnih, "divljih", plaža na Dunavu u Novom Sadu i okolini. Reč je o građanskim akcijama, čišćenje na obe plaže kreće istovremeno, a građani-volonteri koji žele da uzmu učešće u ovim akcijama treba da dođu na jednu od dve plaže, po svom izboru. Okupljanje je u 9 sati, za Oficirac kod eko murala, a za Bećarac  kod Filozofskog fakulteta.

Podsetimo, nakon upozorenja građana da su plaže Bećarac, Oficirac, Šodroš i Ribarac na kojima se kupa na hiljade Novosađana izuzetno prljave i zatrpane smećem, te reportaža u kojima je upozoravano na ovu činjenicu i njihovu nebezbednost, akcije je inicirao portal mojnovisad.com, a podržalo najpre neformalno udruženje građana "Novi Sad ima srce", potom i javna komunalna preduzeća “Čistoća” i “Gradsko zelenilo”, a zatim se pridružio i "Eko kurir".

U prethodnih mesec dana uradili smo nekoliko reportaža i foto-priča o ovim plažama, razgovarali sa velikim brojem pojedinaca i grupa građana, a zatim i započeli dijalog sa ciljem sistematskog rešenja ovog problema. Od zvaničnih institucija, u dosadašnjem dijalogu učestvovala su gradska javna komunalna preduzeća “Čistoća” i “Gradsko zelenilo” i pokazala dobru volju za aktivnim učešćem. Kako gradska preduzeća nemaju zvaničnu nadležnost na ovim lokacijama kojima upravljaju javna preduzeća “Vojvodinašume” i “Vode Vojvodine”, uspostavljen je i kontakt sa ovim preduzećima od kojih očekujemo uključivanje u  sistemsko rešenje ovog problema.

Tokom prve akcije, 1. avgusta, koja će obuhvatiti čišćenje Bećarca i Oficirca, osim "Novi Sad ima srce" i "Eko kurir", kao i javnih komunalnih preduzeća "Čistoća" i "Gradsko zelenilo" očekujemo odziv svih Novosađana kojim je stalo do ovih plaža. Okupljanje dobrovoljaca za čišćenje Bećarca je kod Filozofskog fakulteta, a skup akcijaša sa druge strane Dunava - na Oficircu, kod eko murala.

Jovica Vukša, iz "Novi Sad ima srce", kaže da je malo Novosađana koji po ovim vrućinama nisu potražili spas na nekoj od gradskih plaža, a kako su Bećarac i Oficirac divlje plaže, smeće koje ostaje iza ljudi niko ne odnosi.

- Dodajte tome neke nesavesne građane, malo naše birokratije i uskoro naše plaže, naši prelepi biseri, postaju ruglo grada. Ideja je da za par sati, od devet ujutru, počistimo što veću površinu uz Dunav na plažama Bećarac i Oficirac, a posle ćemo na kupanje, kaže Vukša.

On objašnjava da će "Čistoća" odmah odneti sve sakupljeno smeće, da su džakovi obezbeđeni, a da građani koji žele da pomognu treba da ponesu rukavice, ako ih imaju, a ako ne, dobiće ih na pozajmicu.

VAŽNA NAPOMENA! OVOG PUTA BEZ POLITIKE: Akcija nema političku pozadinu. Jedini cilj je opšte dobro, poboljšanje uslova za boravak na ovim plažama, povećanje stepena ekološke svesti građana i pokušaj da sistemski rešimo problem pozivom na saradnju (nadležnih) pokrajinskih i (nenadležnih) gradskih preduzeća, radi opšteg dobra do kojeg nam je stalo.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan