Svim srcem za osmeh deteta: Novosadski osnovci u gostima kod vršnjaka iz Štrpca (FOTO)

Svim srcem za osmeh deteta: Novosadski osnovci u gostima kod vršnjaka iz Štrpca (FOTO)

Dvanaest novosadskih osnovaca sa roditeljima i nastavnicima svečano je dočekano u petak ujutru u Osnovnoj školi "Staja Marković" u opštini Štrpce, koja spada u najjužniju srpsku enklavu na Kosovu.

Nakon dve godine u ulozi domaćina učenici Osnovne škole, "Žarko Zrenjanin" i "Dušan Radović" iz Novog Sada, prvi put su došli na Kosovo i Metohiju. Poseta je realizovana u okviru projekta "Svim srcem za osmeh deteta", koje je pokrenulo Udruženje građana "Novi Sad“ na čelu sa sportistom Goranom Bajšanskim, sa ciljem da deca iz izolovanih srpskih opština KiM prvi put napuste svoje rodno mesto.

Gosti iz Vojvodine krenuli su na put u četvrtak oko 22 časa, da bi u Štrpce stigli u petak ujutru. Deca domaćini su ispred škole čekali drugare i dojurili do njih čim su izašli iz autobusa, nakon čega je usledilo višeminutno razmenjivanje emocija. Svi su bili srećni što su se ponovo sreli.

Pred mnogobrojnom publikom u sali za fizičko vaspitanje škole "Staja Marković“ održan je kulturno umetnički program, a direktor te obrazovne ustanove Mile Stojanović pozdravio je Novosađane i zahvalio im se što su im dozvolili da barem malo uzvrate gostoprimstvo, jer bez toga prijateljstvo ne bi moglo da se nastavi.

- Hvala roditeljima koji su dve godine primali u domove naše najmlađe. Naša deca su ovde bila izolovana i zbog toga malo i povučena, ali su posle posete glavnom gradu Vojvodine postala veselija i komunikativnija. To je za njih bio prozor u jedan novi svet i tako su postala samostalnija. Žao mi je što je danas došlo samo 12 učenika, to je verovatno zbog uverenja da ovde nije bezbedno, ali ovom posetom to želimo demantovati. Novosađani su nas uvek oberučke prihvatili i podržavali, dok su drugi govorili kao treba da se odselimo iz Štrpca. Međutim, mi našu budućnost i dalje vidimo ovde – kazao je Stojanović.

Njegova koleginica, direktorica Osnovne škole „Dušan Radović“ iz Novog Sada Slavoljupka Mihajlović zahvalila se na rečima dobrodošlice i toplom dočeku.

- Naši osnovci su od dece sa Kosova pre svega naučili puno o skromnosti, jer ova deca jesu skromna i stidljiva pošto nemaju toliko toga u izobilju. Saznali kako treba biti plemenit, kako da se ophode i ponašaju i da uživaju u malim stvarima. Danas je došlo dvanaestoro dece, ja sam to podržala i inicirala, malo nas je, ali je ovo ipak rizičan poduhvat. Uverena sam da će nas sledeći put biti više – rekla je Slavoljupka Mihajlović.

Tokom priredbe deca iz Štrpca priredila su nezaboravan program. Hor je otpevao nekoliko pesama, a najviše emocija je izazvala pesma „Vidovdan“. Posle su mali domaćini pojedinačno nastupali i pevali pesme o Šar planini, engleske hitove, italijanske kancone Tota Kotunja, nezaboravne melodije koje su obeležile bivšu Jugoslavije i stari vojvođanski hit „Već odavno spremam svog mrkova“ kao poseban poklon gostima iz ravnice.

Posebne simpatije pokupio je trinaestogodišnji Tomislav Milovanović koji je pored toga što je pevao na engleskom, takođe vrlo emotivno izveo pesmu „Ostala si uvek ista“. Ovaj učenik šestog razreda Osnovne škole „Šarski odred“, koji je u petak slavio rođendan,  već je ostvario nekoliko muzičkih uspeha i trenutno učestvuje u muzičkom takmičenju jedne komercijalne beogradske televizije.

Goran Bajšanski je u ime Udruženja građana „Novi Sad“ uručio direktoru škole Miletu Stojanoviću geografsku kartu Srbije, koja se na Kosovu ne može kupiti i na taj način simbolično je poručeno građanima Opštine Štrpci da nisu sami.

Nakon završetka kulturno umetničkog programa gosti iz Novog Sada posetili su preostale dve osnovne škole u ovoj enklavi, "Šarski odred" i "Rajko Urošević" i odigrali rekreativnu fudbalsku utakmicu sa domaćinima. Posle toga delegacija je posetila sedište Opštine Štrpci i upoznala se detaljnije o funkcionisanju ove lokalne administracije.

U subotu su gosti posetili Prizren, Dečane i Pećku patrijaršiju, a u nedelju na dan povratka u Novi Sad bili su i do  skijaškog centra Brezovica, koja se nalazi u neposrednoj blizini Štrpca.

                                          

Opština Štrpce  nalazi se na jugu Kosova i Metohije u blizini makedonske granice. Sastoji se od 16 sela i 12.500 stanovnika. Administrativni centar je istoimeno mesto, koje je locirano u podnožju Šar planine. Najbliža srpska opština je Gračanica koja je udaljena 70 kilometara, tako da su ova sela izolovana okolnim albanskim selima sa kojima su odnosi korektni.

Tekst i foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan