SVRATIŠTE: Novosadskim beskućnicima obezbeđen smeštaj, obrok i topli napitak

SVRATIŠTE: Novosadskim beskućnicima obezbeđen smeštaj, obrok i topli napitak

S prvim snegom i hladnim danima sve više Novosađana kuca na vrata dva gradska svratišta.

Utočišta za beskućnike u Novom Sadu otvorila su vrata ljudima bez krova nad glavom, koji u hladnim noćima nemaju gde da se sklone. Tu ih svake večeri čeka čista postelja, večera i čaj. U dva montažna objekta u neposrednoj blizini Centra za socijalni rad, mesta ima za 28 muškaraca, a u zgradi u Temerinskoj ulici 6, može da se smesti sedam žena.

Kako za "Novosti" kaže Tamara Stupar, sociolog u Centru za socijalni rad, u objektima namenjenim muškarcima trenutno su smeštena njih šestorica, dok su u onom namenjenom ženama smeštaj potražile tri žene. Sa hladnijim danima, očekuje se značajan porast broja korisnika. Prošle godine u prenoćištima se zbrinulo 36 muškaraca i pet žena.

- Svake večeri je organizovan prihvat beskućnika, koje dočekuju socijalni radnici – predočava sagovornica "Večernjih novosti".

- Obezbeđen im je smeštaj, obrok i topli napitak. Sa onima koji koriste usluge prenoćišta, vode se individualni razgovori kako bi se motivisali da probaju da reše svoj status  – dodaje Tamara Stupar.

Pored toga, pišu "Novosti", novosadski beskućnici dobijaju i informacije o svojim pravima i mogućnostima za integraciju u redovne životne tokove, kao i podršku da uspostave kontakt sa primarnom porodicom. Pravo na smeštaj imaju punoletne osobe, socijalno ugroženi i stambeno neobezbeđeni, bez zaposlenja i lične dokumentacije.

- Među korisnicima je najviše onih sredovečnih, od 40 do 50 godina – kaže za beogradski dnevni list Tamara Stupar, te dodaje da se u prenoćištu ne mogu zbrinuti jedino bolesni, koji se upućuju na lečenje.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo pošte srbije vremenska prognoza novi sad elektrovojvodina isključenje vode gradonačelnik Miloš Vučević sahrane novi sad JKP Vodovod i kanalizacija astrologija servisne informacije novi sad zodijak bebe štrajk u pošti novorođenčad obustava rada jkp lisje bez struje štrajk poštara raspored sahrana novi sad dnevni horoskop horoskop matičar novi sad isključenja struje tomislav mandić bez vode betanija novosadsko porodilište Isključenje struje Elektrodistribucija Novi Sad