SVRATIŠTE: Novosadskim beskućnicima obezbeđen smeštaj, obrok i topli napitak

SVRATIŠTE: Novosadskim beskućnicima obezbeđen smeštaj, obrok i topli napitak

S prvim snegom i hladnim danima sve više Novosađana kuca na vrata dva gradska svratišta.

Utočišta za beskućnike u Novom Sadu otvorila su vrata ljudima bez krova nad glavom, koji u hladnim noćima nemaju gde da se sklone. Tu ih svake večeri čeka čista postelja, večera i čaj. U dva montažna objekta u neposrednoj blizini Centra za socijalni rad, mesta ima za 28 muškaraca, a u zgradi u Temerinskoj ulici 6, može da se smesti sedam žena.

Kako za "Novosti" kaže Tamara Stupar, sociolog u Centru za socijalni rad, u objektima namenjenim muškarcima trenutno su smeštena njih šestorica, dok su u onom namenjenom ženama smeštaj potražile tri žene. Sa hladnijim danima, očekuje se značajan porast broja korisnika. Prošle godine u prenoćištima se zbrinulo 36 muškaraca i pet žena.

- Svake večeri je organizovan prihvat beskućnika, koje dočekuju socijalni radnici – predočava sagovornica "Večernjih novosti".

- Obezbeđen im je smeštaj, obrok i topli napitak. Sa onima koji koriste usluge prenoćišta, vode se individualni razgovori kako bi se motivisali da probaju da reše svoj status  – dodaje Tamara Stupar.

Pored toga, pišu "Novosti", novosadski beskućnici dobijaju i informacije o svojim pravima i mogućnostima za integraciju u redovne životne tokove, kao i podršku da uspostave kontakt sa primarnom porodicom. Pravo na smeštaj imaju punoletne osobe, socijalno ugroženi i stambeno neobezbeđeni, bez zaposlenja i lične dokumentacije.

- Među korisnicima je najviše onih sredovečnih, od 40 do 50 godina – kaže za beogradski dnevni list Tamara Stupar, te dodaje da se u prenoćištu ne mogu zbrinuti jedino bolesni, koji se upućuju na lečenje.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan