Svratište za prostitutke počelo sa radom

Svratište za prostitutke počelo sa radom

Novosadske seksualne radnice, njih oko 150, počele su da koriste novoizgrađeno svratište na Kaćkoj petlji, koje je počelo sa radom.

Svratište je otvoreno zahvaljujući inicijativi udruženja "Prevent" i novcu Evropske unije. Kako kaže predsednik udruženja "Prevent" Nebojša Đurasković, prostorije nisu još uvek u potpunosti opremljene, ali imaju ono najosnovnije i prve posetiteljke su prezadovoljne.
 
- Devojke su srećne i zadovoljne jer konačno imaju gde da odu i zadovoljne neke osnovne potrebenavodi on.
 
Inače, Grad Novi Sad je predlogom odluke o dodeli sredstava u oblasti socijalne zaštite odbio da dodeli novac za rad svratišta, jer predlog za finansiranje ovog projekta ne odgovara kriterijumima i merilima propisanih odlukom. Kako kaže Đurasković, ovaj potez Grada ne ugrožava rad svratišta, jer većinski iznos od 85 odsto finansira Evropska unija, a Grad bi bio samo sufinansijer.
 
U svratištu za seksualne radnice mogu da se dobiju saveti psihologa, socijalnog radnika, pravnika, pomoć psihijatra, kao i test na HIV, ginekološki i drugi pregledi, ali devojke mogu i da održavaju ličnu higijenu. Svratište je otvoreno ukupno osam časova dnevno.
 
Bavljenje prostitucijom je u Srbiji tabu tema već godinama. Sada je poznato da sve mlađe devojke ulaze u ovaj posao, odbačene od okoline i porodice, a njihov profil govori tačno koja društvena grupa je marginalizovana i kojoj treba najviše pomoći - prosečno, to je devojka od 27 godina, Romkinja, sa nezavršenom osnovnom školom i koja nije u braku.
Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan