SZO: Kraj pandemije korona virusa variraće od zemlje do zemlje

SZO: Kraj pandemije korona virusa variraće od zemlje do zemlje

Nema jasne definicije kada pandemija počinje i završava se, a pitanje koliku pretnju predstavlja globalna zaraza može da varira od zemlje do zemlje, smatraju stručnjaci.

To je donekle subjektivna procena, jer se ne radi samo o broju slučajeva. Radi se o ozbiljnosti i efektu zaraze, smatra Majkl Rajan, šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za vanredne situacije.

U januaru 2020. godine SZO je označila virus za globalnu zdravstvenu krizu koja izaziva međunarodnu zabrinutost. Nekoliko meseci kasnije, u martu su Ujedinjene nacije opisale izbijanje bolesti kao pandemiju, odražavajući činjenicu da se virus proširio na skoro sve kontinente.

Pandemija se može smatrati gotovom kada SZO zaključi da virus više ne predstavlja vanrednu situaciju koja je međunarodna pretnja, što je oznaka koju njena stručna komisija razmatra na svaka tri meseca. Međutim, kada će najakutnije faze krize proći zavisi od situacije u pojedinačnim zemljama, prenose "Novosti".

Iako ne postoje kriterijumi koji su univerzalno dogovoreni, za pojedinačne zemlje će to verovatno biti smanjeni broj slučajeva u određenom vremenskom periodu.

Naučnici očekuju da će Kovid-19 na kraju postati predivdljivija vrsta virusa, kao što je gripa, što znači da će izazivati sezonske zaraze, ali neće doći do velikog porasta u broju slučajeva kao sa korona virusom.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marko

  pre 162 dana i 6 sati

  Jedva čekam da nas ponovo plaše lažnim ratovima nego lažnom plandemijom.

  Oceni komentar:
  2
  6
 • Džip do 150.000 evra ili drvo?

  pre 162 dana i 3 sata

  Neće biti potrebe da nas plaše lažnim ratovima, jer će se dešavati pravi.
  Na ratovima je veća zarada nego od pandemije, sad su se uverili.
  Što se tiče akvarijuma u kome živimo, a koji je neko drugi dugo vremena stvarao,
  nema poboljšanja, već se pogoršanja nastavljaju.
  Što će biti prilika, da se uverimo da kao vrsta niti smo najpametniji, niti najstariji niti imamo onu stvar najdužu i najveću u kosmosu.
  Niti smo jedini u kosmosu.
  Oni koji su nas stvorili, pomoći će nam i da nestanemo.

  Oceni komentar:
  3
  4