SZO: Široka vakcinacija protiv korone verovatno ne pre sredine sledeće godine

SZO: Široka vakcinacija protiv korone verovatno ne pre sredine sledeće godine

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da se široka rasprostranjenost vakcina protiv kovida-19 ne očekuje pre sredine sledeće godine i naglasila značaj striktnih provera njihove efikasnosti i bezbednosti.

– Ne očekujemo da vidimo raširenu vakcinaciju do sredine sledeće godine – izjavila je portparolka SZO-a Margaret Heris na konferenciji za novinare u Ženevi.

Ona je rekla da treća faza ispitivanja vakcina mora biti duža jer je neophodno da se vidi koliki je zaštitni efekat vakcina i koliko su bezbedne.

Portparolka SZO izjavila je da za sada "nema jasnog signala" iz kliničkih testova o tome da li je i koliko bilo koja vakcina efikasna i bezbedna.

Heris je dodala da će prva grupa vakcinisanih najverovatnije biti zdravstveni radnici i ostali ljudi iz osetljivih grupa i da je za tu fazu potrebno dve milijarde doza.

Ona je naglasila da je neophodno razmenjivati podatke o vakcinama, upoređivati ih, primenjivati na ispravan način i sa naučne strane osigurati da uz vakcine postoji i odgovarajuća strategija.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan