Tajni plan: Britanija se sprema za smrt kraljice

Tajni plan: Britanija se sprema za smrt kraljice

Kako se približava 91. rođendan engleske kraljice Elizabete Druge, mediji sve više spekulišu o tome šta će se u Britaniji desiti nakon njene smrti, navodeći da će tada biti aktiviran "tajni plan" koji će trajati devet dana, odnosno do dana njene sahrane kada će u celoj zemlji zavladati muk.

Uprkos tome što je njena majka doživela 101. godinu, mediji upozoravaju da kraljica živi skoro deceniju duže od prosečnog životnog veka žena u Britaniji, a "Gardijan" navodi da su monarhija i vlada već decenijama spremni za smrt Elizabete Druge.

Novinar Sem Najt razgovarao je sa istoričarima, državnim zvaničnicima, predstavnicima medija i osobama bliskim palati kako bi saznao detalje o "Londonskom mostu", što je šifrovan naziv za tajni plan čija će realizacija početi odmah nakon kraljičine smrti, prenosi "RTS".

Prema informacijama do kojih je Najt došao, Britanija je još šezdesetih počela da planira razvoj dešavanja nakon smrti kraljice.

U novije vreme održana su dva ili tri godišnja sastanka učesnika koji su zaduženi za realizaciju plana, uključujući i skoro deset vladinih kancelarija, policiju, Kraljevske parkove Londona, vojsku i emitere vesti.

Mediji su već pripremljeni za smrt kraljice, pa tako "Gardijan" već ima napisane priče koje će objaviti kada Elizabeta Druga premine, dok "Tajms" planira 11-dnevni program, a mreže "Aj-Ti-En" i "Skaj njuz" već godinama vežbaju emisije povodom smrti kraljice.

Na dan smrti, "Bi-Bi-Si" planira da aktivira radio-prenosni sistem upozorenja koji je korišćen za vreme Hladnog rata, a "Gardijan" piše da većina novinara nikada nije čula za njega.

Britanske radio-stanice opremljene su plavim OBIT svetlima kojim će biti signalizirana smrt kraljice, nakon čega će sve radio stanice prekinuti emitovanje muzike i svoj program prilagoditi tragediji, dok će "Bi-Bi-Si" prestati sa emitovanjem satire, prenosi "RTS".

U pogrebnu povorku trebalo bi da budu uključeni i kraljičini psi, rase velški korgi.

Četiri dana nakon smrti, telo kraljice biće prebačeno u veliku dvoranu Vestminsterske palate, gde će ostati četiri dana, a ožalošćeni će biti u mogućnosti da joj odaju počast tokom gotovo celog dana.

Na dan sahrane kraljice, u Britaniji će sve biti tiho – u devet sati Big Ben će otkucati jedanput, i više se do kraja dana neće oglašavati.

U 11 sati, kada kovčeg bude spušten, planirano je da ljudi širom Ujedinjenog Kraljevstva zaćute, da najave na železničkim stanicama budu isključene i da se vozači autobusa povuku u spoljnu stranu ulice.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

dnevni horoskop astrologija Ledena Šuma horoskopski znaci zodijak raspored sahrana i ispraćaja Elektrodistribucija Novi Sad horoskop isključenje vode raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište betanija jkp lisje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bez vode Isključenje struje sahrane novi sad pošte srbije isključenja struje gradonačelnik Miloš Vučević klinika za ginekologiju i akušerstvo bez struje elektrovojvodina servisne informacije novi sad vremenska prognoza bebe skupština grada novog sada novorođenčad štrajk poštara