Takmičenje u zimskom hranjenju ptica do proleća

Takmičenje u zimskom hranjenju ptica do proleća

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije prvi put organizuje takmičenje u zimskom hranjenju ptica "Ptica moje hranilice" koje će simbolično trajati dok kalendarski traje i zima, do 23. marta 2020. godine.

U takmičenje mogu da se uključe svi koji žele da pomognu pticama da prebrode ovaj težak i hladan period, u bilo kom trenutku tokom narednih 13 sedmica. Da bi se učestvovalo u takmičenju, potrebno je postaviti jednostavnu hranilicu za ptice, prihranjivati i posmatrati ptice, te beležiti svoja zapažanja i podatke o broju i vrstama ptica koje posećuju hranilicu. Detaljnije informacije o učešću, pravilima takmičenja, nagradama i korisne savete možete naći na sajtu Društva. Zahvaljujući aplikaciji "Ptice na dlanu" koja se besplatno može preuzeti i instalirati na mobilnim uređajima, na jednostavan način, svako može identifikovati ptice koje dolaze na hranilicu.

Zimski period je najkritičnije vreme za mnoge ptice, pre svega zbog nedostatka hrane u prirodi, pa prihranjivanjem im se povećavaju šanse da uspešno prebrode hladne dane i noći. Neke od vrsta koje rado posećuju hranilice u našim vrtovima i parkovima su: velika i plava senica, poljski i vrabac pokućar, zeba, severna zeba, zelentarka, češljugar, batokljun, brgljez, crvendać, čvorak, kos, drozd borovnjak, sojka, gugutka, svraka, siva vrana…

Suncokret je najpodesniji za većinu vrsta ptica kao i kikiriki, orasi, proso, sirak, lomljena pšenica, kukuruz i drugo semenje. Mnoge ptice će na hranilice biti privučene jabukama, slaninom ili posebnim "kolačima" za ptice, koji predstavljaju smeše semenja i masti (loja). Ne preporučuje se hranjenje ptica hlebom jer kod ptica izaziva komplikacije u varenju.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan