Tako važni poslovi a ne zarađuju ni prosečnu platu u Srbiji

Tako važni poslovi a ne zarađuju ni prosečnu platu u Srbiji

Oni čuvaju granice i po snegu i po ledu, prvi su na udaru u slučaju nereda, brinu se o bezbednosti države. One čuvaju decu, prate svaki njihov korak, uče ih i prosvećuju. One godišnje obavljaju stotine porođaja, učestvuju u rađanju novog života, sprečavaju komplikacije opasne po život... Za sve njih je prosečna plata u Srbiji je nedosanjani san.

Babica 12 sati dnevno za 35.000

M. I. je babica u najvećem beogradskom porodilištu. Tim poslom se bavi već 15 godina. Godišnje obavi više od 350 porođaja, a njena osnovna plata je nešto viša od 35.000 dinara.

- Sa noćnim radom, koji traje 12 sati, mesečna zarada se poveća tri-četiri hiljade. Za mene je ponižavajuće da kao babica koja je zaposlena u elitnom porodilištu imam platu koja je daleko ispod prosečne u Srbiji - priča za "Blic" M.I.

Na drugim odeljenjima u ginekološkim klinikama, zbog nižeg koeficijenta i fizički nešto manje napornijeg posla, plate babica su još niže i kreću se oko 32.000 dinara.

- Toliko zarađuju medicinske sestre u domovima zdravlja, a naš posao je daleko kompikovaniji i zahtevniji. Možete li da zamislite koliko se brzo u Beogradu potroši tolika plata - navodi naša sagovornica.

Plate vojnika 32.000, rade praznicima i vikendom

Njihov standard prati i većina zaposlenih u Vojsci Srbije, koji su nedavno razmišljali i o organizovanju protesta. Prema nekim podacima, čak 60 odsto njih prima platu koja je ispod proseka u Srbiji.

Predsednik Sindikata Vojske Srbije Duško Jovanović navodi za "Blic" da oko 15.000 zaposlenih u Vojsci ima niske plate.

- Vojnici zaposleni na određeno primaju između 32.000 i 33.000 dinara, podoficiri između 36.000 i 44.000 dinara, a civilna lica od 26.000 pa na više... Radi se i van radnog vremena, vikendima i praznicima - priča Jovanović.

A šta sve rade vojnici? Trenutno ih je najviše na granicima sa Makedonijom i Bugarskom, gde sprečavaju ilegalne prelaske migranata u Srbiji, a obavljaju i fizički teške poslove.

- Zadržavamo se tamo po tri ili četiri meseca. Rotiranja ima, ali zbog malog broja vojnika, prethodna grupa ne stigne ni da se odmori i ponovo se vraća - kaže Jovanović.

Visokoobrazovani, školuju našu decu, za 40.000

Granicu od oko 46.000 dinara, koliko iznosi prosečna zarada u Srbiji, retko mogu da dostignu i prosvetni radnici, pre svega nastavnici i učitelji, koji imaju možda i najznačajniju ulogu u obrazovanju i vaspitanju dece.

Trenutno zarađuju u proseku oko 40.000 dinara mesečno, a povećanje koje je najavljeno od sledeće godine, neće se mnogo odraziti na njihov standard. U novčaniku će imati oko 2.500 dinara više nego sada. Identična je situacija i sa učiteljima.

Prosečnu zaradu u Srbiji tek posle 29 punih godina staža dostigla je B.P, koja radi kao učiteljica u jednoj beogradskoj osnovnoj školi. Kako sama kaže, njene kolege koje imaju deset godina staža manje, primaju i značajno niže plate.

- To su sve ljudi koji su visokoobrazovani. Posao je ne samo ozbiljan, nego i veoma odgovoran, jer na deci počiva država - podseća B.P.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan