Taksista osuđen na pet godina jer je vozio maloletne pljačkaše i dobijao deo plena

Taksista osuđen na pet godina jer je vozio maloletne pljačkaše i dobijao deo plena

A. M. (28) osuđen je juče na pet godina zatvora zbog četiri oružana razbojništva počinjenih 2017. godine u četiri novosadske prodavnice, s više maloletnika.

Prema njima je ranije završen razdvojen sudski postupak, a njemu se pripisuje da ih je razvozio taksi vozilom u pljačke po dvojicu ili trojicu, sačekivao ih da izađu s plenom koji su potom delili i pomagao im da brzo napuštaju mesta događaja.

Pljačke su počinjene uz fantomku i uz plastične maske "anonimus", noževe i repliku pištolja, piše "Dnevnik".

Maloletnicima je ranije izrečena vaspitna mera pojačanog nadzora. Sva četvorica su u njihovom sudskom postupku do detalja opisali i priznali dela koja im se pripisuju i izjavili da se kaju, ali su neki od njih izjavili da okrivljeni dobija pare kao neupućeni taksista uz čašćenje.

Nakon završnih reči, opuženi je izjavio da ne bi rizikovao slobodu i bračni život s dvoje dece, zbog neizvesnih para iz razbojništava.

Pri obrazloženju presude predsednica veća sudija Ivana Josifović, navela je da je za olakšavajuće okolnosti prihvatila činjenicu da okrivljeni nije kažnjavan i da je porodičan čovek, ali je napomenula da se nije pokajao za dela koja mu se pripisuju.

Njemu je naložen da nadoknadi novac koji je prisvojio u razbojništvima.

Prva od četiri pljačke, počinjene po prethodnom dogovoru, počinjena je 22. januara 2017. godine oko 18.20 sati, kada je okrivljeni, prema optužnom aktu, dovezao taksijem dvojicu maloletnika sitoenom ksara do prodavnice "Rio" u Ulici Branka Bukurova u Sremskoj Kamenici. Oni su, pretnjom noževima, oduzeli od prodavačice sav novac iz prodavnice. A. M. ih je sačekao u neposrednoj blizini. Njih dvojica vratila su se u taksi sa 22.800 dinara i zajedno s njim udaljili s lica mesta. Nakon što im je omogućio da pobegnu, podelili su oteti novac, a njemu je pripalo 14.800 dinara, saznaje "Dnevnik".

Naredno razbojništvo odigralo se dva meseca kasnije u radnju "Ljubago" u Ulici patrijarha Čarnojevića. Trojica maloletnika, nakon što ih je dovezao istim vozilom su, uz pretnju nožem i replikom pištolja, ukrali 3.750 dinara, a on im je omogućio da brzo pobegnu.

Sledeća pljačka odigrala se 19. aprila iste godine, takođe u radnji "Ljubago", ali ovaj put u Temerinskoj ulici. Dvojica maloletnika su, uz pretnju nožem i imitacijom pištolja, naredili prodavačicama da legnu, a potom uzeli iz radnje 39.000 dinara, od čega je taksisti, navodno, pripalo 12.000 dinara. Narednog dana, u prodavnici "Makao" u Dalmatinskoj ulici, uz sličan scenario on je "zaradio" 3.600 dinara, navedeno je u optužnom aktu zamenika Višeg javnog tužioca Zorana Jakovljevića, a prenosi "Dnevnik".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan