"Tamburica fest 2016": Svetski festival za Svetski dan muzike

"Tamburica fest 2016": Svetski festival za Svetski dan muzike

Umesto tri festivalska dana, kako je najpre bilo planirano, ovogodišnji "Tamburica fest 2016", deveti po redu svetski festival čuvara tamburaške tradicije, zbog velikog interesovanja publike trajaće pet dana, od 21. do 25. juna, i održaće se u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi.

To je potvrdio dr Jovan Pejčić, direktor festivala, naglasivši da "Tamburica fest 2016" počinje 21. juna, upravo na Svetski dan muzike i kao podrška Gradu Novom Sadu za evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Uvodna četiri dana festivala ulaz će biti besplatan, a ulaznica za peto, završno festivalsko veče na Petrovaradinskoj tvrđavi, kada je proglašenje pobednika i dodela nagrada, košta 500 dinara u pretprodaji.

- Ovogodišnji "Tamburica fest" imaće uvertiru u centru Novog Sada, od 21. do 23. juna, kada će na Trgu slobode, u Katoličkoj porti, Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici 15 tamburaških orkestara zabavljati Novosađane u "Tamburaškoj promenadi" od 19 do 23 časa, kaže Pejčić.

Tradicionalna fijakerijada održaće se u četvrtak, 23. juna i nastupima orkestra Vase Jovanovića, Mesečine i kantautora Đorđa Čavića na Trgu slobode uz koncerte članova kulturnoumetničkih društava. 

Za prestižne festivalske nagrade, na Petrovaradinskoj tvrđavi takmičiće se 10 orkestara iz sedam zemalja. U petak, 24. juna, tambure će ukrstiti "Sremska banda" i "Zorule“ (Srbija) , "Garavi", (Hrvatska) , "Crnogorski tamburaši" (Crna Gora) i "Mohački tamburaški orkestar" (Mađarska), a u revijalnom delu te večeri nastupiće legendarni Zvonko Bogdan sa svojim tamburašima i orkestar "Dijako" iz Đakova.

Na završnoj večeri festivala, u subotu, 25. juna, takmičiće se "Bečki tamburaši“ (Austrija) , "Zlatna suza" (Rumunija), "Uspomena" (Hrvatska) "BL Merak" (RS BiH) i "Tajna" (Srbija).

Revijalni deo obeležiće Ruski narodni orkestar, dok za kraj, nastupa Halid Bešlić sa svojim orkestrom i specijalnim gostom, Zoranom Kalezićem.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan