"Tamburica fest": Pevaju Zvonko, Marija i Dženan

"Tamburica fest": Pevaju Zvonko, Marija i Dženan

Svetski tamburaški festival "Tamburica fest" jedanaesti po redu biće održan od 20. do 23. juna u Novom Sadu.

Festival će ove godine okupiti na ulicama u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi više od 500 učesnika iz Kine, SAD, Rusije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Srbije.

"Tamburica" će početi 20. juna u Zmaj Jovinoj ulici tradicionalnom tamburaškom promenadom, svečanim otvaranjem izložbe slika sa ovogodišnje Likovne kolonije i otkrivanjem spomenika Marku Nešiću, jednom od najvećih srpskih kompozitora s kraja 19. i početka prošlog veka, autora više od 200 kompozicija i vođe čuvenog novosadskog tamburaškog orkestra "Neven".

Glavna muzička dešavanja ovogodišnje "tamburice" biće održana na Petrovaradinskoj tvrđavi od 21. do 23. juna, gde će u centru pažnje ljubitelja setnog zvuka biti i učesnici revijalnog programa, Kineski nacionalni orkestar, Zvonko Bogdan, Marija Šerifović i Dženan Lončarević

- Festivalske programe na Petrovaradinskoj tvrđavi u četvrtak, 21. juna, na Svetski dan muzike, otvoriće Li Mančang, ambasador Kine u Srbiji, s obzirom na to da je najmnogoljudinja država na planeti ovogodišnja zemlja prijatelj "Tamburica festa". Najvažnije je da nastavljamo našu, jedinstvenu kulturnu misiju na svetskom nivou, da istinski negujemo tradiciju i damo doprinos svetskoj kulturnoj baštini. Na našem festivalu su zastupljeni i objedinjeni svi vidovi umetnosti, od muziciranja, književnosti, dizajna, slikarstva, izdavaštva - kaže dr Jovan Pejčić, direktor festivala.

Isto veče na Petrovaradinskoj tvrđavi nastupiće Kineski nacionalni orkestar u jedinstvenom spektaklu, kao i Biseri "Liciderskog srca", najbolji solisti dečje tamburaške muzike i Zvonko Bogdan uz Veliki tamburaški orkestar RTV Vojvodine.
U petak i subotu, 22. i 23. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi je takmičarski program u kojem pored malih tamburaških sastava, tambure ukršta i za prestižnu nagradu pobednika "11. Tamburica festa", nadmeće se čak 14 orkestara.
U petak je u revijalnom delu programa celovečernji koncert Marije Šerifović, pobednice Evrovizije, a u subotu, završne večeri, specijalni gosti su Trio balalajki iz Moskve i Dženan Lončarević sa svojim bendom.

Na "Tamburica festu" je od 2008. godine nastupilo oko 180 orkestara sa svih meridijana a u njihovom muziciranju uživalo više od 600.000 posetilaca.
Pored umetničkog, "tamburicu", odlikuje i humanitarni kao i karakter društveno odgovorne manifestacije jer su deca bez roditeljskog staranja iz "Dečjeg sela", pod patronatom festivala, koji je, takođe, uredio i renovirao čuvenu sat- kulu na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Oceni vest:
7
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija sahrane klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište servisne informacije novi sad isključenja struje maturanti horoskop novorođenčad jkp novosadska toplana novosađani servisne informacije jkp lisje JKP Vodovod i kanalizacija RHMZ Vreme u Novom Sadu raspored sahrana novi sad vremenska prognoza novi sad Republički hidrometeorološki zavod bez vode gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević elektrovojvodina Spens gradsko groblje novosadska policija isključenje vode vremenska prognoza bebe bez struje Isključenje struje