TAS O VAUČERIMA: Stimulans za domaći turizam ili samo veliki trošak bez osmišljene strategije?

TAS O VAUČERIMA: Stimulans za domaći turizam ili samo veliki trošak bez osmišljene strategije?

Udruženje turističkih agencija i turističkih radnika Srbije (TAS) odlučilo je da, povodom najnovije podela vaučera za odmor u Srbiji, pohvali predsednika "koji je bio u ovom slučaju tri puta izdašniji od resornog ministarstva".

Do sada su vaučeri za odmor u Srbiji imali vrednost od 5.000 dinara, ali čim je naš predsednik uzeo stvari u svoje ruke, taj iznos je dostigao 15.000 dinara. Zaista neverovatno! – smatraju u ovom udruženju.

Kako navode, iako još uvek nije stupila na snagu nova Uredba Vlade RS u pogledu dodele novog turnusa vaučera za odmor u Srbiji, naši građani su sa "polovičnim informacijama koje su im i plasirane putem medija i državnih organa, već od 7.30 časova jutros napravili redove ispred poštanskih filijala širom Srbije".

Novi prijavni listovi za dodelu vaučera još nisu stigli u Pošte. Takođe, za apliciranje je neophodna i validna potvrda rezervacije na minimum 5 noćenja od objekta koji se prethodno registrovao za korišćenje vaučera u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija – upozoravaju u TAS-u.

Oni napominju da mnogi od građana koji su zainteresovani za vaučere nisu vični sa IT tehnologijom, jer se, smatraju, pretežno radi o starijem stanovništvu, odnosno penzionerima.

Da bi se uopšte pristupilo aplikaciji za vaučere u Poštama, potrebno je obezbediti potvrdu rezervacije na minimum 5 noćenja, a koja će imati sve potrebne elemente iz Centralnog registracionog sistema (CIS). Naši sugrađani troše sate i sate pokušavajući da dođu do objekata koji su registrovani za korišćenje vaučera, a potom im određeni broj tih objekata saopštava da, bez obzira na vrednost vaučera od 15.000 dinara, oni ne mogu da prihvate toliki iznos već maksimalan iznos od 9.500 dinara jer im navodno država uzima ostalo – navodi TAS i dodaje:

– Sa druge strane, veći broj objekata koji se uredno registrovao kod Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kada sugrađani zovu da se raspitaju o slobodnim terminima, odmah postavljaju pitanje da li će se koristiti vaučer za odmor u Srbiji, te ukoliko sugrađani kažu "da", objekat ih odmah obaveštava da nema slobodnih kapaciteta do kraja oktobra 2022. godine,

Iz Udruženja turističkih agencija i turističkih radnika Srbije napominju da su kontaktirali nekoliko ovakvih objekata i da je njihovo obrazloženje bilo da "predugo čekaju na refundaciju sredstava od države za vaučere koji se kod njih u objektima koriste".

Postavlja se zaista pitanje da li je ovaj sistem vaučera zaista osmišljen kao stimulans za pospešivanje domaćeg turizma, ili je kao i mnoge stvari do sada, isključivo veliki trošak za budžet Republike Srbije bez osmišljene strategije – pitaju se u TAS-u.

Oni ističu da smo i po ovoj strategiji "pomoći" privrednim subjektima "gotovo jedini u svetu".

No, svakako će ovaj sistem omogućiti našem najsiromašnijem sloju stanovništva neki vid odmora i odvajanja od svakodnevice i apatije, što pozdravljamo. Iako vaučere ne možete koristiti za obroke, već samo i isključivo za smeštaj, ostaje vam da se tih 6 dana snalazite kako znate i umete za hranu koju ćete doplatiti iz sopstvenog džepa – zaključuju.

Oceni vest:
4
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Svima jasno

  pre 526 dana i 4 sata

  Kupuje održanje na prestolu. Konstantno to radi. A to znači da nešto radi, o čemu mi ništa ne znamo. Ili domaće zadatke od velikih evropskih prijatelja, ili eksperimente za buduću vladu sveta.
  Kao što su ovi sa 100 eura i sada kupovanjem sirotinje obećanim odmorima.

  Oceni komentar:
  1
  14