Tata na porođaju tek kada u Betaniji bude lekara koliko i u beogradskim porodilištima

Tata na porođaju tek kada u Betaniji bude lekara koliko i u beogradskim porodilištima

On-line peticiju za prisustvo očeva na porođaju u Betaniji i dalje potpisuju sadašnje i buduće majke, ali i očevi, i nakon mesec i po od pokretanja inicijative. Nadležni u novosadskom porodilištu, kao i u Sekretarijatu za zdravstvo, kažu da podržavaju ovu ideju, ali objašnjavaju da je ona trenutno neostvariva, jer su boksovi za porođaj spojeni i porodiljama bi se uskratila privatnost prisustvom trećih osoba.

 

Za samo mesec dana više od 1.000 ljudi potpisalo je peticiju u kojoj se od nadležnih traži da se očevima omogući da prisustvuju dolasku na svet svoga deteta. Mnogi od potpisnika su ostavljali i komentare, u kojima navode situacije kroz koje su prolazili kada im je dete dolazilo na svet i zbog čega smatraju da roditelji treba da budu zajedno na porođaju:

- Zato što sam rođenje svoje dece preživljavala sama i znam koliko znači u tim trenucima prisustvo i podrška voljene i drage osobe. Otac i majka su roditelji i jednako su učestvovali u stvaranju tog malog blaga, pa je zato sasvim normalno da budu zajedno i kada to blago ugleda svet.

- Muškarci treba da imaju pravo da dočekaju svoje dete na ovome svetu i požele mu dobrodošlicu!

- Smatram da ne tražimo toplu vodu. To je nešto tako prirodno. I očevi su roditelji, nije humano da obigravaju oko Betanije i čekaju neku, bilo kakvu informaciju, viču i dovikuju svoje žene da ih ugledaju na prozoru.. Ne tražimo apartmane i full uslugu ali, u trenucima kada je žena fizički i emotivno u šoku, suprug bi itekako pomogao.

- Zato što smatram da porođaj treba da bude što manje traumatično iskustvo za porodilju i da ako ona veruje da pored nje treba da je neko od njenih najmilijih kako bi joj to ulilo dodatnu snagu, ne vidim zašto bi joj to neko uskratio ili naplatio!

- Zato što nije u redu da npr u Beogradu ova mogućnost postoji, a u Novom Sadu ne postoji, tj. zabranjeno je. Moja žena se porađala 19 sati, a mene su ispred zgrade za porođaj obaveštavali lekari svaka tri sata da mi je žena "dobro" i "da je sve u redu", što me je izluđivalo jer nemam mogućnost da to čujem ili vidim lično od nje same..a ti Slavoljube lupaj glavom o tu istu zgradu i pati se sa njom.

                                               

Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo, poznatije pod nazivom Betanija, dr Dragan Stajić kaže da u potpunosti podržava ovu inicijativu novosadskih majki, jer je prisustvo očeva na porođaju uobičajena praksa svuda u svetu.

 

- Prisustvo treće osobe je normalno i porodilja treba da odluči da li će to da bude sestra, kuma, suprug ili neko treći. Mi bismo to želeli, jer bi i porodilji i zaposlenima bilo lakše. U našem porodilištu, na žalost, nema uslova da porođaju neko prisustvuje. Prostorno i kadrovski nismo u mogućnosti da to organizujemo. U jednoj prostoriji je šest boksova u kojima se žene porađaju i onaj ko je u jednom boksu, može da vidi i porodilje u susednim boksovima. Morali bismo da imamo pet odvojenih boksova, jer bismo samo tako omogućili privatnost ženama – objašnjava dr Stajić za portal mojnovisad.com.

 

Osoba koja prisustvuje porođaju morala bi da se edukuje, kao bi znala šta čeka ženu na porođaju, ali bi morala da bude i zdrava, jer ne može bolesna u porođajnu salu.

Godišnje se u Betaniji rodi 6.500 beba

Od početka godine u Betaniji je rođeno preko 4.000 beba, a dan pre razgovora sa upravnikom rođeno je 27 mališana. Dr Stajić kaže kako se svake godine u Betaniji rodi oko 6.500 beba i veruje da će tako biti i ove godine.

 

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju profesorka dr Vesna Kopitović kaže za mojnovisad.com da bi porodilište u Novom Sadu moralo da se preuredi i opremi, da bi se omogućilo prisustvo očeva.

 

- Tokom dve faze porođaja, dilatacije, odnosno otvaranja, i ekspulzije, odnosno izlaženja bebe, žena leži na različitim vrstama kreveta, tvrdom i mekom, što bi moralo da bude u jednoj prostoriji. Zatim, Betanija je napravljena po principu modernih porodilišta. U dve prostorije su po tri kreveta za žene u u prvom porođajnom dobu i tu nema mesta za očeve, a nema ni mogućnosti reorganizacije prostora. U drugoj fazi su žene u staklenim boksovima i iz centralnog monitoringa jedan doktor i jedna sestra mogu sve da ih vide. Ni tu nema mesta za buduće očeve, jer se sve vidi – navodi dr Kopitović i napominje da postoji mogućnost jednog izolovanog porođaja, za žene koje su infektivne.

Novosadskom porodilištu nedostaju i kadrovi. Dr Kopitović kaže kako svakoj porodilji treba obučena babica i lekar specijalista, a da sada u svakoj smeni u novosadskom porodilištu budu četiri medicinske sestre, od kojih je jedna u prijemnoj ambulanti, a tri u samom porodilištu. Nedostaju i lekari.


- U novosadskom porodilištu se svake godine rodi oko 6.500 beba, a u jednom beogradskom porodilištu bude između 6.000 i 7.000 porođaja. Međutim, u Betaniji radi upola manje lekara i sestara. Kada bismo imali više lekara i sestara, onda bi pokrajinska Vlada mogla da adaptira deo zgrade, koji bi mogao da služi u tu svrhu i da se omogući suprugu, ili nekoj drugoj osobi koju porodilja odabere, da prisustvuje porođaju – zaključuje dr Kopitović.

Za jedan porođaj potrebno i deset medicinara

Uz jednu porodilju potrebno je da bude od četiri, pa do deset lekara i tehničara, u zavisnosti od komplikovanosti porođaja. Ukoliko je sve u redu uz jednu porodilju su ginekolog, babica, pomoćna babica i pomoćno osoblje. Ako je u pitanju komplikovan porođaj, uključuju se pedijatar, pedijatrijska sestra, pomoćna pedijatrijska sestra. Ukoliko je neophodna akušerska intervencija, porođaj je nemoguć bez anesteziologa i anesteziološke sestre. Realnost kaže da su u jednoj smeni u Betaniji dva lekara, dvoje doktora specijalista u sali i po jedan specijalizant, anesteziolog i pedijatar.

 

AKCIJA ZA MAME, TATE, BAKE, DEKE, TETKE, STRINE I OSTALE: Nije tajna da su proizvodi za bebe obično neopravdano skupi i da će prodavci dati sve od sebe da vam prodaju i nepotrebnu bebi opremu. Postoji li izlaz? Naravno - internet prodavnice! Cene su realnije, prezentacija proizvoda bolja, a niko vam u ruke ne gura gomilu slatkih stvari koje vam, vreme uvek pokaže, ne trebaju. Jedna od njih je prodavnica Eci Pec. Njen osnovni asortiman za novorođene i malo starije bebe čine Elfi i Apple program, koji se sastoji od flašica, varalica, pribora za negu i sigurnost beba, pribora za jelo, zvečki, glodalica...,  ali i proizvoda za dojilje. Proizvodi su domaći, a njihov kvalitet i sigurnost usklađeni su sa evropskim i svetskim standardima. I uvek je aktuelna neka akcija ili paketi po posebnim cenama. Vredi proveriti!

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mirko

  pre 1569 dana i 14 sati

  Izgovori, izgovori... Porodjajni boksovi u Betaniji su odvojeni i svaka zena se poradja u svom delu boksa sasvim je moguce da otac bude prisutan. Sto se tice perioda dok porodjaj ne pocne, otac ne mora tu da bude, odnosno moze da poseti zenu na pet minuta da vidi da li je dobro i da li joj nesto treba. Dakle, moguce je, ali ocigledno je da Betanija to ne zeli.

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Dragana petrovic

  pre 1521 dan i 10 sati

  Ja sam se poradjala sa oba dva deteta u Vranje.Zelja me je bila da se porodim u Novi Sad al eto,udata sam daleko i ispalo je tako.Prva trudnoca je bila teska mi jako,bolovi naterani indukcijom ubrzan proces.Drugo dete puko mi vodenjak i na brzinu sam porodjena.Dve devojcice su u pitanju Katarina i magdalena.

  Oceni komentar:
  0
  0