"Teatrilo", pozorište koje rođendane najmlađih Novosađana čini nezaboravnim (FOTO)

"Teatrilo", pozorište koje rođendane najmlađih Novosađana čini nezaboravnim (FOTO)

Ukoliko volite pozorište, cenite originalnost i kvalitet, a pri tom želite da deci priredite rođendan ili, pak, proslavu za pamćenje, pozorište "Teatrilo" koje se nalazi na adresi Mikole Kočiša 15, pravi je izbor za vas. U moru sličnih sadržaja, ovo pozorište koje funkcioniše i kao rođendaonica izdvojilo se originalnom idejom, drugačijim pristupom, promovišući ljubav prema pozorišnoj umetnosti. 

O njihovom radu i novonastaloj situaciji razgovarali smo sa Ružicom Bojović, vlasnicom i glumicom. 

Pre svega nam recite kada i kako ste počeli da se bavite ovim poslom? 

– Kada sam imala sedam godina bila sam član dramskog studija "Maksa Vrugić" u Futogu u školi "Miroslav Antić". Tada se rodila ljubav prema pozorištu. Zatim sam upisala baletsku školu i želja da budem na sceni je uvek bila izražena kroz odrastanje. Ono što je divno je da sam imala podršku majke i mislim da je to veoma važno, kako tada, tako i sada. Deci je potrebno da ih slušamo i razumemo njihove želje, potrebe, i strahove. 


Što se "Teatrila" tiče, naša sagovornica nam je ispričala da je nastao kao gostujuće pozorište 2010. godine, i da su tada igrali predstave za decu koja idu u predškolske ustanove i škole. Međutim, kasnije se ukazala potreba za prostorom koji može da primi dete mlađeg uzrasta sa kojim ide i neko od roditelja, i onda su napravili takvo mesto. 

Predstave "Teatrila" su pravljene za sve uzraste, one komuniciraju kroz aktuelne teme koje se tiču roditelja i dece, i kako ističe, raduje se što su uspeli da zainteresuju roditelje veoma male dece da ih, umesto u tržni centar, dovedu u pozorište. Takođe, pored redovnog repertoara, napravili su školu glume za talentovane mališane.Da li Novosađani deci slave rođendane i kako to izgleda? 

– Rođendani su postali potreba, na prvom mestu dece, a zatim i roditelja. Mnogo Novosađana ih slavi u rođendaonicama jer je sadržaj zanimljiviji i praktičnije je. S tim u vezi, "Teatrilo" je pravo mesto za one porodice koje žele da kulturno proslave detetu rođendan, uz pozorišnu predstavu i vaspitače koji razumeju potrebe uzrasne grupe.


Na koji način je pandemija uticala na vaše poslovanje?

– Naravno, kako na sve, epidemija korona virusa je uticala i na ovu granu privrede. Imam utisak da je svima pokvarila planove. No, mi uz sve propisane mere držimo školu glume na otvorenom, što je još jedna od pogodnosti koja im ide na ruku.Ispričajte našim čitaocima neku anegdotu sa posla.

– Mislim da ću jednog dana napisati knjigu o anegdotama (smeh), naslov već imam. Ima ih milion i to je lepota ovog posla. Imali smo raznih situacija i kako ja to vidim: svaki događaj je živa stvar i treba ga posmatrati sa razumevanjem i fokusom, no, hajde da malo zabavimo čitaoce. Desilo se to u jednoj školi – predstava je počela, ali jedna učiteljica je kasnila sa celim razredom 15 minuta. Uz minimalan žamor su seli i odgledali predstavu. Kada se sve završilo, oni su i dalje sedeli na mestu. Kada sam ih pitala da li je sve u redu, dobila sam odgovor da nisu znali kada predstava počinje i da žele da vide početak, tih prvih petnaest minuta. 

Na samom kraju, Ružica je podvukla da je rođendan svakome od nas poseban dan, i shodno tome, trebalo bi da bude proslavljen uz puno ljubavi i strpljenja. Ovakve stvari se zauvek čuvaju u sećanju. Takođe, istakla je značaj negovanja kreativnosti kod dece, kao i važnost pozorišne umetnosti i umetnosti uopšte za rast i razvoj dece.

Ukoliko vas je tekst zaintrigirao, više o ovoj neobičnoj rođendaonici i pozorištu, možete pronaći na Fejsbuk stranici ili se informisati na broj telefona 064 150 32 32.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan