TEDxNoviSad: Evo šta smo naučili o novosadskim muralima, laserskoj harfi i zombi komarcima (FOTO)

TEDxNoviSad: Evo šta smo naučili o novosadskim muralima, laserskoj harfi i zombi komarcima (FOTO)

Konferencija TEDxNoviSad održana je sredinom meseca u StartIt centru. Događaj je okupio govornike iz različitih oblasti, pa je novosadska publika u StartItovom radnom ali intimnom ambijentu imala jedinstvenu priliku da posluša govore učesnika iz sveta nauke i umetnosti.

Naučnice Snežana Smederevac, Sonja Ivković, Ivana Jakovljević, Jovana Petrović i Mina Petrić iskoristile su ovu priliku da ukratko predstave svoja neobična polja izučavanja. Zahvaljujući njima smo, između ostalog, imali prilike da saznamo zašto su gama zraci tako uzbudljivi, kako jezik na kojem pričamo utiče na naše poimanje boja, kakve tajne kriju geni blizanaca, pa i to kakvu bi ulogu mogli da igraju komarci u potencijalnoj zombi apokalipsi.


Videli smo, takođe, kako se stvari razvijaju i na domaćoj umetničkoj sceni. Goran Ferenc, muzičar i doktorand na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, specijalno je za TEDx publiku zasvirao svoju futurističku harfu od laserskih zraka, i to dan nakon što je njegov bend Dual Flux objavio album prvenac pod nazivom Escape from Awareness. Konferenciju je zaokružio govor glumice Srpskog narodnog pozorišta, Milice Grujičić, kojim je predstavila društveno-umetnički pokret koji je Novi Sad stavio na svetsku street art mapu. U pitanju je Lančana reakcija koja stoji iza čak osam novih murala u našem gradu, a formirana je kada je iz nikad objašnjenih razloga prekrečen mural francuskog umetnika Remeda u centru grada.


Pored njih, na konferenciji se predstavilo društvo hrabrih volontera Animal Rescue Serbia koji spašavaju životinje iz najnezgodnijih situacija, a tatu majstor Oskar zainteresovanim učesnicima razotrkio je tajne svog zanata. U okviru konferencije održana je izložba fotografija Mile Pejić.

 


Ovo je bila peta po redu TEDx konferencija u Novom Sadu. Ovaj put, akcenat je stavljen na inovacije iz sveta umetnosti i nauke pod temom “Razotkrivanje”. Do sada je u okviru novosadskog TEDx događaja predstavljeno preko 70 govornika iz različitih oblasti, a svaki put je u fokusu neka nova zanimljiva tema. Inače, ideja o javnim predavanjima posvećenim inovacijama u oblasti tehnologije, edukacije i dizajna (TED) potekla je još 1984. godine kada na prvoj konferenciji predstavljena demo verzija Soni kompakt-diska i demostracija Makintoš računara. Licencirani događaji sa sufiksom “x” sprovode se nezavisno od oficijelnih konferencija, što je omogućilo širenje ideja na globanom nivou.


Glavna organizatorka novosadskih događaja i nositeljka TEDx licence je Ivana Korom sa kojom smo popričali o tome šta ju je motivisalo da pokrene ovakav skup kod nas. 

- Godine 2010. počela sam volonterski da prevodim TED govore na srpski i bila sam oduševljena idejama i inovacijama koje su govornici predstavljali. Ne samo da su sve bile zanimljive, nego su stvarno menjale pogled na svet. I onda smo poželeli da u našem okruženju pronađemo slične ili drugačije, ali svakako dobre ideje, o kojima se ne priča dovoljno, a koje zaslužuju više pažnje – a to su ideje iz nauke, obrazovanja, umetnosti, tehnologije. I tako smo 2011, Sandra Gojić, koja je takođe prevodila TED govore, Dejan Radeka i ja osnovali TEDxNoviSad i održali prvu takvu konferenciju u Srbiji. Bio je to TEDxNoviSadED sa temom "EduAkcija". Od tada, naša konferencija je TEDxNoviSad i održavana je još 2012, 2013 i 2016. – priča nam naša sagovornica.Danas se u TEDxNoviSad organizaciji nalazi nekolicina mladih i angažovanih ljudi, što je posebno značajno jer se radi o projektu koji se organizuje i sprovodi potpuno volonterski. Ivanu smo upitali šta ovu ekipu motiviše da nastave sa radom i zašto smatra da je bitno da se Novi Sad nađe na listi svetskih gradova koji su prigrlili ovaj koncept.

- Ova konferencija je važna jer ideje predstavljene na lokalnoj konferenciji kao što je naša stižu u sve krajeve sveta putem TEDx platforme i zajednice koja je ogromna i broji nekoliko miliona pratilaca na Jutjubu. TEDxNoviSad sarađuje sa TED Translators, zajednicom volontera koji prevode govore na srpski ali i na mnoge druge svetske jezike, i time omogućavamo da ideje dobiju zaista globalnu publiku. Novi Sad i naša zemlja, imaju mnogo vrednih ideja koje zaslužuju pažnju – zaključuje Ivana Korom.


Naredni događaj pod TEDx zastavom zakazan je već za 1. decembar ove godine, opet u Startit centru. U pitanju je TEDxNoviSadWomen, konferencija posvećena ženama i njihovim dostignućima. Više informacija o ovom događaju saznajte uskoro na njihovoj Fejsbuk stranici.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan