Tek svaki dvadeseti otac učestvuje u hranjenju, oblačenju ili kupanju deteta

Tek svaki dvadeseti otac učestvuje u hranjenju, oblačenju ili kupanju deteta

Roditeljstvo nije trka na sto metara već doživotni maraton, a da bi uspešno istrčali taj maraton partneri moraju da dele obaveze...

Savremeni otac smatra da je njegova dominantna uloga da bude hranitelj porodice. Uprkos činjenici da ne postoje nikakvi biološki ni psihološki dokazi da majka bolje od tate hrani dete, povija ga, oblači i uči, najveći broj očeva ne učestvuje u većini aktivnosti oko novog člana porodice. Njihov angažman uglavnom se svodi na zabavljanje i uspavljivanje bebe.

Tek kad dete počne da raste, očevi počinju da preuzimaju pojedine roditeljske obaveze, ali su i dalje u poziciji da biraju čime će se baviti – najveći broj njih nastavlja da zaobilazi dosadne i repetitivne aktivnosti kao što su hranjenje, oblačenje, kupanje i uspavljivanje i najčešće vodi decu u vrtić, školu i na vannastavne aktivnosti, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

Ovim rečima očeve nove generacije portretiše dr Dragan Stanojević, docent na Katedri za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji u svom doktorskom radu pod nazivom "Novo očinstvo u Srbiji – sociološka studija o praksama i identitetima očeva" dokazuje da je tek svaki dvadeseti otac u našoj zemlji kompletno uključen u roditeljstvo.

- Ova studija pokazuje da četvrtina očeva uopšte nije uključena u negu dece, 12 procenata je veoma nisko uključeno, a trećina je visoko uključena. Nega dece podrazumeva hranjenje, kupanje, zabavljanje i čitanje, prepovijanje i uspavljivanje. Očevi koji su učestvovali u ovom istraživanju pokazali su niži stepen uključenosti i u indirektne aktivnosti oko deteta, u smislu čišćenja, pranja odeće, peglanja, spremanja obroka, odvođenja deteta u vrtić. Najviše deljene aktivnosti su odvođenje deteta kod lekara, odvođenje dece na vanškolske aktivnosti, odlazak na roditeljske sastanke i pomaganje detetu oko školskih zadataka. Kad je reč o velikom detetu, sa povećanjem godina starosti oca dolazi do smanjenja njegove uključenosti u obaveze. Zanimljivo je, međutim, da muškarci smatraju da je mali korak koji naprave u pravcu rodne ravnopravnosti sinonim za punu ravnopravnost polova – primera radi, ako sa decom rešavaju samo domaće zadatke smatraju da sto odsto učestvuju u roditeljstvu – ističe u šali ističe dr Stanojević.

Iako su kroz našu sredinu počeli da duvaju neki novi vetrovi emancipacije, stiče se utisak da je roditeljstvo i dalje "žensko" zanimanje. U prilog toj tezi govori i podatak da tek svaki dvestoti otac uzima porodiljsko, odnosno odsustvo radi nege deteta, iako je zakonodavac još 2001. godine dozvolio očevima ovu mogućnost. Studija Republičkog zavoda za statistiku pokazuje da se prosečni otac roditeljstvom bavi – jedanaest minuta dnevno.

Mada ne postoji formula na osnovu koje se može izračunati verovatnoća da će se otac baviti detetom, praksa govori da su angažovaniji oni muškarci čije su majke bile zaposlene, a očevi radili kućne poslove.

- Ako su odnosi u porodici skladni i ako među supružnicima postoji viši stepen intimnosti, to u velikoj meri utiče na uključivanje očeva u roditeljstvo. Zanimljivo je da su očevi koji su imali loše iskustvo sa svojim roditeljima mnogo bolji i brižniji roditelji – kaže Stanojević.

Roditeljstvo nije trka na sto metara već doživotni maraton, a da bi uspešno istrčali taj maraton partneri moraju da dele obaveze.

- Naša istraživanja govore da se dečaci ne uče rodnoj ravnopravnosti u svojoj porodici, jer su naša deca, a posebno sinovi, oslobođena gotovo svih kućnih obaveza. Prve lekcije o rodnoj ravnopravnosti srpski muškarci uče kada počnu da žive sa svojim partnerkama, a gradivo apsolviraju – kada dobiju dete – zaključuje dr Stanojević.

Kompletan tekst može se pronaći na sajtu Radio-televizije Vojvodine.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dobrosav

  pre 167 dana i 10 sati

  Nigde se, naravno, ne pominje da isti taj muškarac najčešće radi osam ili više sati dnevno, ponekad čak i dva posla, dok je žena ipak na kakvom takvom odsustvu. Ako već pričamo o Srbiji, je l' te?

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Boris

  pre 145 dana i 5 sati

  Hvala ti tata, na svetlu i toploj vodi, da majka moze da me okupa.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Nebojsa

  pre 145 dana i 5 sati

  Vi ste jedan misandrijski poral koji namerno baca ljagu na muskarce i oceve. Zasto? Imajte bar dovoljno obraza da procitate zasto.
  1.Vas pretenciozni i slagani naslov clanka vec kaze sve..... Vi pisete "tek svaki dvadeseti otac ucestvuje uu kupanju oblacenju hranjenju deteta" sto gospodin doktor u svom radu nije tvrdio. tvrdio je da "tek svaki dvadeseti otac uzme roditeljsko slobodno vreme". a to je velika razlika, pogotov kad se zna i zasto. Zato jer prosecno ima vecu platu od zene, nema mleko u sisama koje je besplatno i moze prekomernim radom na gradjevini, i drugim opasnim poslovoma, da ZARADI SA SEVE I SVOJ ROD I ZENU. Ali vi ste ideoloski zaslepljeni i volite da vidite vaseg "nemarnog oca".
  3. u svojoj studiji gospidin Doktor, kaze da se jedna trećina očeva INTENZIVNO brine o svojim bebama i deli sve poslove, ali posto ste vi gospodo feministicko ideoloski zaslepljeni mrzitelji muškaraca i očeva, vama TAKAV naslov ne bi bio pogodan. Na primer, " i pored rada na opasnim radnim mestima, jedna trecina očeva se intenzivno brine o svojim bebama i deli sve kucne poslpve sa majkama" Sta mislite o takvom naslovi, bar ne bi bio izmisljen i lažan, kao vas sadašnji.
  Vasa ideoloska zaslepljenost ide tako daleko da negirate bioloske činjenice, i logicne podele duznosti dela i obaveza koje iz TAKVIH proizilaze.
  Vi terate i navijate da porodice rade teze, skupkje i, komplikovanije i tvrdite kako eto, nema razlike da li majka ili otac ibavljaju stvari....
  pogotovo u prvih godinu dana i te kako ima.
  1. majka je zbog trudnoce vec bila prestala da radi, AKO je radila (u sluzbi, van doma) uopšte
  2. majka ima mleko sa kojim potpuno besplatno moze bez problema uvek i svuda na najzdraviji i najbolji nacin da hrani bebu.
  Vi zelite da je sa mlekom u dojkama posaljete na radkraju u fabriku, biro, firmu, a da mora da ga pumpa, ostavlja, sprema, i da beba nema prirodne najzdravije majcine dojke vec plasticnu cuculu i flasocu u ustima....
  3. Porodica dobro raisli kako i zasto donosi odluka koje su po pravilu najbolje, najjednostavnoje najprirodnije i najJEFTINIJE.
  A to je da se upravo porodjena majka ne pentra na djubretarski kamion, ne stoji na nogama 8 sati u prodavnici, ne srafi na traci u fabrici, vec da to preuzme otac, koji se time zrtvuje za dobro cele porodice, plus radi prekovremeno i u srbiji, jos na crno posle redovnog posla, sti je svima opste poznato.
  Jedino zaslepljeni mozak koji zeli da unisti porodicu moze da trabunja kao sto Vi ovde to radite.
  Vasa INTERPRETACIJA doktorovog rada, koji mozda cak i ima neke naucne osnove je ideoloski zaslepljena, zlonamerna i tendeciozna.
  Ukratko, Vi ste zlo za majke, očeve i pre svega za male bebe.

  Oceni komentar:
  0
  2
bebe raspored sahrana i ispraćaja novorođenčad jkp novosadska toplana havarija na vodovodu sahrane EPS štrand novosadsko porodilište almaško groblje vremenska prognoza novi sad isključenja struje servisne informacije Miloš Vučević RHMZ jkp lisje servisne informacije novi sad radosne vesti betanija horoskop dunav bez struje matična knjiga rođenih elektrovojvodina porodilište gradsko groblje raspored sahrana novi sad novosađani horoskopski znaci bez vode