Televisia Presenta: Životinjska farma dok mota se sarma!

Televisia Presenta: Životinjska farma dok mota se sarma!

Ili u prevodu – jedan tekst koji neće promeniti apsolutno ništa, ali mora biti napisan i objavljen…

 

Invazija emisija sa prefiksom “reality” proteklih godina se uspešno integrisala u sva dnevna i mesečna izdanja časopisa, portala, blogova, u polja popularnih društvenih mreža, kao i u svaki prostor programske šeme (sheme) ne štedeći ni jednu medijsku kuću. Fraza se locirala i u našim hemisferama i otklonila starosnu kategoriju kao preduslov za njihovu konzumaciju. I tu smo. Večera servirana za mnogo više od 5.

 

Neka ova fota išeta iz TV ekrana, zauvek!

Ontološki posmatrano, čovekova potreba i u izvesnom smislu “nagon” za dokumentovanjem svog života potpuno ide u prilog voajerski orijentisanoj savremenoj medijskoj kulturi. Razvoj interesovanja publike za senzacionalističkim sadržajem i suspenzijom bilo kakve privatnosti, poslednjih godina pružio je mnogima prostor da išetaju iz anonimnosti.

Ciljna grupa ne postoji, a broj „žrtava“ se progresivno umnožava. Ovakve emisije svojom gledanošću prevazilaze rejtinge najgledanijih emisija svih vremena, kao i sva do skora važeća očekivanja i standarde. Posle nekoliko hiljada godina negovanja dramaturške veštine, došli smo do spoznaje da prosečnog TV gledaoca (odnosno čitaoca) najviše zanima direktan prenos svakodnevnice. Mereno komercijalnim potencijalom TV programa, najsloženiji zapleti Šekspira i Agate Kristi blede pred prizorima Farme i Velikog Brata.

 

 

Na mladima izvitoperen svet ostaje!

Javno su svi protiv, iako ih gledaju, čak i učestvuju u njima, ili to priželjkuju. Čvrsta uverenja u bespotrebnost reality emisija i naizgled logične argumentacije teoretičara, političara, kladioničara i mađioničara dobile su karakter ispraznih floskula jer svi su u nekom momentu postali deo ovakvih emisija.

Odsustvo kontrole nad ličnim moralnim sudijom i provokacije ove instance ličnosti na koje osoba neadekvatno odgovara, motivišu je da zakoketira sa dvadesetak kamera i svoju privatnost pruži gladnom glasačkom telu. Više puta smo svedočili javnim ovo-je-dno-dna debatama nakon čega su se i sami akteri upuštali u emisije ovog formata. Primera je bezbroj i imaju raspon krila ptice “oro”.

 

 

 

Oro (gr.) – predmetak u složenicama sa značenjem: brdo, gora, planina

Oro ili horo – oblik narodnog plesa karakterističan za južnoslovenske narode; termin „oro“ češće je u upotrebi na području Crne Gore, jugoistočne Srbije, Makedonije i Bugarske. U ostalim krajevima veću praktičnu upotrebu pronalazi pojam „kolo“.

Oro – pesma koja je predstavljala Srbiju na Eurosongu u Beogradu, 2008. godine.

 

Mladi ljudi koji još nisu bili u toj prilici, konstantno tragaju za “idolima” sa kojima bi se identifikovali, gledaju sve te popularne sadržaje, sa jedne, i bore se sa tradicionalnim balkanskim očekivanjima, sa druge strane. Svoju krizu identiteta prevazilaze pojavom smart telefona i korišćenjem naziva brendova za sopstvene pseudonime. Skloni smo da poverujemo da je izvesna Tijana Ajfon nadimak dobila tako što je žustro odbijala da jednog septembarskog jutra ode sa komšijama na vikendicu da peče papriku za ajvar. „Tijana, razbiću ti telefon, prestani da se pućiš i marš u Rakovac, neće se paprika sama ispeći“. Pa zamisli da te sad zovu Tijana Ajvar ili umesto Atina Ferari da si Atina Super Secko? Ko bi sa domaćicom i kuhinjskom super junakinjom želeo da se poistoveti? Sa druge strane, ovo bi, očigledno promovisalo poželjne vrednosti i stavke za bogati bračni portfolio. Samo zamislite status:

 

 

Ko ih onda oženi i zašto niko? I ko će njihovoj deci pinđur da sprema? #smederevac

  

Od kolevke pa do groba sve nas prati reality doba

Koncept je sledeći: prijavite dete za Toddlers & Tiaras, onda je Supernanny prevaspita, Makeover pripremi za Gledaj majku – biraj ćerku, a zatim i Domaćine, oženi se. Blagoslov za brak dobijaju u Sve za ljubav, a zavete razmenjuju u emisiji 48 sati svadba. Sada, pošto su u pitanju već poznata TV lica, mogu komotno u VIP Veliki Brat. Eventualnu bračnu krizu par će uspešno prevazići u formatu Menjam ženu.

Fusnota: I emisiju DNK treba uključiti u ovo, ali više zbog provere te sumnjve deobe hromozoma. Pazi, ipak Srbija gleda.

 

Kako misliš da li gledam reality? Šta kao, sad će ispasti da postoji i stvaran svet.

I, gde smo danas?  Kod stop-making-stupid-people-famous fraza dok u drugoj ruci daljinskim ipak biramo ove sadržaje jer pobogu, o to je sad postala stvar opšte (ne)kulture. I kome poruke o devalviranom i devijantnom sitemu vrednosti uopšte prenosimo? Onima koji znaju da se Maca zove Diskrecija, a ne tamo neka Devijacija i Devalvacija, sssvašta.

Motivacija postoji i zbog osećaja zadovoljstva koje pruža nečija neinformisanost: “Wow, kako sam ja super pametan, šlušaj ga što je glup”. A jesi li pametniji ako u ovome pronalaziš satisfakciju?

 

Čemu su nas sve naučile reality emisije?

1.     Legitimnosti znaš-ti-bre-ko-sam-ja fraza na koje je sasvim ok odgovor: bivši muž polusestre od zle maćehe pokojnog šurakovog tasta autolimara.

2.     Lepim manirima: Idem da bacim blato pored rupe iza farmerske šupe: glejd mikrosprej. Ili bolje gleJdaj i uči kako treba. #VIP

3.     Ekonomičnom odevnom stilu: Pozajmiš odeću od nekog deteta jer toliko je materijala sasvim dovoljno da prekrije silikonsku bradavicu.

4.     Asertivnoj komunikaciji: Izvadiš budalu da razbiješ neprijatnu tišinu.

5.     Mogućnostima zarade: Podigni suknju i cela flaša pića je tvoja. Muzika stiže obaška.

6.     Opštoj kulturi: Da VIP znači biti drugačiji od drugih, a da je obrazovanje potrebno normalnim ljudima koji to nisu; da je 1. maj ono, kao, neradni dan.

7.     Gnoseologiji: Da se bazen može zagrejati šerpom tople vode.

8.     Hrišćanskim vrednostima: Samokontroli, uzdržavanju, praštanju

9.     Lepotama prirode: Da su ishodi estetske hirurgije postali toliko dramatični da umesto „ugradila silikon“ komotno može da se kaže „operisana od lepote“.

10.  Da ćemo svi, neminovno, postati jednog dana neki vip.

 

Zaključak: ovakav evolutivni tok lagano nas vraća na bazično instinktivno ponašanje i stavlja pod znak pitanja više milenijuma stican status “sapiens”.

 

UPOZORENJE – EXPLICIT LYRICS: I na kraju, pošto „neka nam je Bog u pomoći“ do sada nije uslišeno, ostaje nam da se uzdamo u nauku i medicinu, kao i da verujemo da će, pored orošavanja vagine, skoro najavljena rekonstrukcija penisa matičnim ćelijama pružiti mogućnost svim učesnicima reality formata da zaista postanu neki k...c.

 

Autor teksta: Cveta Majtanović

Oceni vest:
8
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan