Tender za privatizaciju Luke Novi Sad u septembru

Tender za privatizaciju Luke Novi Sad u septembru

U septembru bi trebalo da bude objavljen tender za privatizaciju Luke Novi Sad, a za tu luku su zainteresovane najpoznatije kompanije u svetu, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Luka Novi Sad je jedina preostala luka u većinskom vlasništvu države, a država je spremna za značajna ulaganja u vodni saobraćaj uopšte.

- Završavamo rad na imovinskom stanju Luke Novi Sad. Da bi se sprovela privatizacija, u skladu sa propisima Srbije, neophodno je izdvojiti lučko zemljište i infrastrukturu, koji će ostati u svojini Republike Srbije, tako da će predmet privatizacije biti biznis luke i ono što se zove suprastruktura – kranovi, zgrade, magacini i slično – izjavio je za Tanjug pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.

Privatizacijom će, kako je rekao, biti obezbeđeno više od 15 miliona evra investicionog ulaganja u razvoj luke – izgradnju nove operativne obale, novog silosa i mehanizacije.

To će ubrzati njen rad, jer luka trenutno ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona.

- Zastarela mehanizacija, neefikasnost i sporost luke je nešto što je trenutno "ubija" na tržištu. I privatizacija i novi investicioni kapital treba da omoguće brži razvoj luke – napominje Kovačević. 

Sproveden je, dodaje, postupak izdvajanja dela imovine i prenos na Republiku Srbiju i trenutno se završava privatizaciona dokumentacija.

- Očekujemo da ćemo u septembru imati raspisan tender za privatizaciju, odnosno izbor lučkog operatera. Imamo ogroman interes za tu luku i to najrenomiranijih firmi u svetu u oblasti lučkog biznisa – naglasio je Kovačević.

Neke od tih kompanija su, prema njegovim rečima, "Dubai Port World"  iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nemački "Renus" i američka grupa "Valona".

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosađani Vreme u Novom Sadu jkp lisje novi sad novosadsko porodilište raspored sahrana novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo novorođenčad JKP Vodovod i kanalizacija bebe Novo naselje RHMZ elektrovojvodina vremenska prognoza isključenje vode gradsko groblje Hitna pomoć sahrane servisne informacije novi sad isključenja struje Elektrodistribucija Novi Sad Petrovaradin sremski karlovci betanija bez vode Republički hidrometeorološki zavod Isključenje struje Spens javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija vremenska prognoza novi sad