Tendere za novogodišnju rasvetu nameštali i Novi Sad, Smederevo i Valjevo

Tendere za novogodišnju rasvetu nameštali i Novi Sad, Smederevo i Valjevo

Javne nabavke novogodišnjeg osvetljenja u pojedinim gradovima Srbije sprovedene su tako da nedvosmisleno favorizuju određena preduzeća.

Tako su Beograd i Smederevo u konkursnoj dokumentaciji priložili fotografije ukrasa kakve žele na svojim ulicama, dok su druga mesta poput Novog Sada i Valjeva pružila detaljan opis dekorativnih elemenata koji obuhvata i najsitnije detalje. Na taj način prednost u nadmetanju imale su one firme koje uvoze ukrase čiji je opis, odnosno slika, pružen u konkursnoj dokumentaciji. Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, kaže za Danas da način na koji su postavljeni uslovi u konkursnoj dokumentaciji u pomenutim gradovima budi sumnju.

- Poenta javne nabavke jeste da se zadovolji neka potreba naručioca. Ako naručilac samo prepisuje iz kataloga specifikacije već postojećih ukrasa koji se prodaju, onda se time izigrava javna nabavka. Zakon o javnim nabavkama sigurno nije pisan da dozvoljava tako nešto - kaže Nenadić.

Da je tender za novogodišnje osvetljenje u Beogradu namešten objavio je portal Pištaljka dan nakon što se u Danasu pojavio tekst da je ova javna nabavka dodeljena firmi Keep light za 190,6 miliona dinara (sa PDV-om). Pištaljka piše da je Javno osvetljenje, koje je raspisalo javnu nabavku, u Konkursnoj dokumentaciji navelo uslove koji su pravljeni za firmu Keep light - traženi su svetleći ukrasi identični onima sa fotografije iz kataloga grčke firme "Fotodiastasi", čiji je jedini srpski distributer firma Keep light, a pored toga zahtevano je i da firme koje se prijavljuju na konkurs dostave uzorke ukrasa, imaju skladišteni prostor od najmanje 1.000 kvadratnih metara kao i određeni tip vozila. U odgovoru Pištaljki, direktor Javnog osvetljenja Aleksandar Cincar Poposki rekao je da tender nije namešten a da svako preduzeće koje ?je smatralo da je diskriminisano moglo da uloži žalbu kako samom Javnom osvetljenju, tako i Upravi za javne nabavke.

Nemanja Nenadić pak objašnjava da se nijedan firma nije bunila zbog uslova u konkursima zato što ne žele da se zameraju državnim organima.

- Preduzeća se nadaju da ako ne dobiju javnu nabavku recimo u Beogradu, možda dobiju u drugom gradu ili ako ne dobiju ove godine da mogu da dobiju sledeće. Zato ne žele da se zameraju državnim organima i ne žale se - kaže Nenadić, dodajući da je svaka firma koja pravi ili uvozi ukrase žalbom mogla da obori pomenute tendere.

U Novom Sadu javnu nabavku za praznično ukrašavanje raspisao je Zavod za izgradnju grada u likvidaciji, a pobednik u "nadmetanju" bilo je preduzeće koje je ponudilo cenu od 12,4 miliona bez PDV-a. U novosadskoj konkursnoj dokumentaciji od ponuđača se očekuje da obezbede ukrase kakvi se mogu naći u katalogu francuske firme Blachere Illumination, koji je inače postavljen na sajtu tog novosadskog preduzeća koje je dobilo tender. Tako u dokumentima o uslovima konkursa stoji da isporučilac treba na primer da obezbedi svetlosnu figuru čija je oznaka u katalogu "PL221 ili odgovarajuću". 

 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosađani bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje Isključenje struje Republički hidrometeorološki zavod vremenska prognoza novi sad raspored sahrana novi sad MUP astrologija Dom zdravlja sahrane novi sad policija horoskopski znaci dnevni horoskop srpska pravoslavna crkva isključenja struje jkp novosadska toplana novorođenčad horoskop servisne informacije novi sad RHMZ betanija Dom zdravlja Novi Sad bez struje isključenje vode bez vode novosadsko porodilište