Tereni na Sajmištu biće vraćeni na besplatno korišćenje

Tereni na Sajmištu biće vraćeni na besplatno korišćenje

Fudbalski tereni na Sajmištu, na kojima se donedavno zabranjivala igra mališanima, biće im vraćeni na besplatno korišćenje.

Ovo tvrdi Srđan Gligorić, trener FK "Bistrica" i vlasnik firme "Bonbonera" nakon protesta dece iz OŠ "Petefi Šandor" ovog utorka. Podsetimo, mališani su protestovali jer im se, nakon mnogo godina, više ne dozvoljava da besplatno igraju fudbal na ovim terenima, i to u terminima kad fudbalske ekipe nemaju treninge. Uz decu su stali i roditelji, spremni da i sami u jednom trenutku protestuju.
 
Gligorić navodi da je do mogućnosti da zakupi terene, pa i do zakupa, došao putem javnog tendera, te da je terene, koji su do tada bili u zanemarenom i potpuno neodrživom stanju, obnovili i doveli u red. Kako navodi, jedan gol je bio srušen i odnet sa igrališta, ograda oko terena polomljena, asfalt popucao, a nikada nije bila namera da se deci zabrani korišćenje terena za igru, ili da im se naplaćuje 2.000 dinara za 60 minuta igre.
 
Na pitanje zbog čega je nepoznati čovek, angažovan navodno kao čuvar, na budno oko svih terao decu sa igrališta, te im poručio da mogu da se igraju ako plate iznos, Gligorić kaže da taj čovek uopšte nije zaposlen na Sajmištu, te da teren "čuva" iz navike. On uverava da je problem rešen i da pomenuti stariji čovek više neće bespravno udaljavati decu sa terena, a poručuje da će se usvojiti pravila i sigurni uslovi za igru dece.
 
- Igralište je sada sređeno i potrebno ga je takvog i sačuvati kako bi se moglo bezbedno i kvalitetno koristiti. Ukoliko su deca bila udaljavana iz ograđenog kompleksa, to je bilo isključivo iz bezbednosnih razloga, jer su radovi bili u toku. Nikada nije postojala namera da se najmlađima uskrati korišćenje igrališta. Jednostavno, niko nas od roditelja nije ni kontaktirao. Ono sto bi najmlađi trebalo da urade jeste da se jave i kažu da su se organizovali da igraju fudbal i dobiće markere za raspoznavanje ekipa, loptu i mogu slobodno da se izigraju. Osnovnim školama koje su u okolini biće omogućeno da organizuju svoje školske turnire. pri tome, sledeće nedelje ćemo besplatno ugostiti osmake OŠ 'Svetozar Marković - Toza' na njihovom završnom fudbalskom turniru, kaže Gligorić.
 
Kako dodaje, za rekonstrukciju terena je uloženo mnogo novca, zbog kojih je firma digla i kredit, a novonastale i redovne troškove prema upravljaču Sajmišta - Spensu, firma i klub planiraju da plaćaju iz naplate zakupa, ali samo odraslima.
 
Deca kojima je pomenuti nepoznati čovek pokušao da naplati korišćenje terena, pa i terao ih sa istih, naveli su na protestu za naš portal da se slažu da je potrebno urediti površinu, ali da ne bi trebalo da se naplaćuje najmlađima. Poručili su da im se na taj način ukida jedino mesto u kvartu gde deca mogu da se igraju, te da će i budućim generacijama biti uništeno detinjstvo.
 
Iza njih su stali i roditelji. Jedna od njih, Kristina C. kaže da su ih novi zakupci uverili da je njihova namera od samog početka bila da u slobodnim terminima dozvole da nove terene koriste deca iz kraja, a da će se tereni iznajmljivati isključivo odraslim rekreativcima u večernjim časovima. 
 
- Problem je što 'Bonbonera' još uvek nema svog radnika koji bi mogao tokom celog dana da reguliše korišćenje terena, jer oni moraju biti pod nadzorom da ne bi došlo do uništavanja postavljenje infrastrukture. Složili smo se sa vlasnicima 'Bonbonere' da je najbolje da se tačno definišu termini u kojima deca iz kraja na njima besplatno mogu da igraju fudbal, ali i da je neophodno odrediti proceduru koja će omogućiti da tereni svoj deci budu podjednako dostupni. Naravno, važno je da deca poštuju kućni red i da se odgovorno ponašaju kako ne došlo do uništavanja postavljene infrastrukture, njihovo ponošanje je pre svega odgovornost nas roditelje. Svesni smo da je neophodno da tereni u periodu korišćenja budu pod nadzorom odraslih i nadamo se da će se uskoro naći rešenje i za ovaj problem, navodi ona.
 
Kako dodaje, dobro je što se pronašao zajednički jezik sa zakupcima, ali su oni svakako morali da se pre sopstvenih upravljačkih poteza konsultuju sa građanima kako se deci igranje ne bi svelo na naplatu.
 
- Ne treba zanemariti činjenicu da je ovaj slučaj pokazatelj jednog neodgovornog odnosa prema javnom dobru odnosno javnim prostorima. U uređenim društvima. pre svakog ustupanja javnog prostora u komercijalne svrhe, sprovodi se procedura konsultacija sa građanima korisnicima javnog prostora. Ako ne pravna, onda bar moralna obaveza uprav terena na Sajmištu je bila da preko nadležne mesne zajednice, jer one tome treba i da služe, konsultuje zainteresovane građane i zajednički pronađu najbolje rešenje za sve. U ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi veliki broj građana neprihvatljivo je da deci bavljenje sportom i rekreacijom bude dostupno samo na komercijalnoj osnovi, objašnjava ova majka. Ona napominje da odgovorna vlast prepoznaje značaj ulaganja u javne prostore, a ovo je direktna investicija u zdraviju i srećniju budućnost dece, što su mališani pokazali i protestom.
 
- Pričali smo i o mogućnosti da deca uz našu pomoć organizuju mini ligu, to su radili i pre na terenima na Sajmištu, a bilo bi sjajno kada bi se našli sponzori koji bi deci omogućili neke simbolične nagrade ili majice, zaključuje ona.
 
U Gradskoj kući ni nakon 10 dana nisu odgovorili na naša pitanja - šta će biti sa sportskim terenima koje Grad planira da ustupi Fudbalskom savezu Novog Sada za oko dva meseca, a koja su trenutno pod zakupom.
Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • BrankoNS

  pre 1706 dana i 6 sati

  Ne sviđa mi se komentar Gligorića,ja živim tu već 5 godina,tereeni nisu zapušteni tj asfalt nije ispucao,oba gola su bila tu i svaki vikend se igrao fudbal,dolazile ekipe,tako da nema potrebe za laži.Ok bio tender bla bla i to je to,ali čemu te laži da je zapušteno i laži o nekom čoveku kojeg niko ne zna koji naplaćuje ,dajte molim vas Gligoriću,nema smisla da nas građane smatrate maloumnicima,samo me navodite da se priključim grupi protestanta i radićemo na tome da izgubite pravo korišćenja terena i da vratimo to deci i njihovom odrastanju.
  Sledeći put iznosite realne činjenice,ovako i fk Bistrica gubi reputaciju na čelu savama,mada ... znam da vas to mnogo ne potresa,stvar je karaktera čoveka.

  Oceni komentar:
  0
  1