TEST IMUNITETA: Učešće na dobrovoljnoj bazi, porodice će biti pozivane telefonom

TEST IMUNITETA: Učešće na dobrovoljnoj bazi, porodice će biti pozivane telefonom

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će istraživanje imuniteta u opštoj populaciji početi do kraja nedelje i trajaće 60 dana, sa ciljem da se utvrdi procenat imunih.

– Napraviće se reprezent opšte populacije. U prvom delu biće testirano 1.000 ispitanika i te rezultate imaćemo vrlo brzo. Krajni cilj je da testiramo 7.000 porodica, odnosno 17.000 ljudi – rekla je Kisić Tepavčević za "Blic".

Ona je navela da će porodice biti pozivane telefonom i da će im biti objašnjen "svaki detalj" i ukoliko budu želele da učestvuju, pošto je testiranje na dobrovoljnoj bazi, biće im zakazan termin u teritorijalno najbližem zavodu ili institutu.

– Svi će najpre popuniti upitnik i dati svoj pristanak, a potom će im biti uzeta krv na analizu – rekla je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, svako od učesnika testiranja dobiće informaciju da li on i članovi njegove porodice imaju imunitet na korona virus.

Na pitanje dali neko može da odbije testiranje, ona je odgovorila potvrdno.

– Apsolutno, poštuju se svi etički principi, ali to je korisno i za svakog pojedinca i za opšte dobro – naglasila je Kisić Tepavčević.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan