TEST: Kom tipu komunikatora pripadate?

TEST: Kom tipu komunikatora pripadate?

Ako radite u velikom kolektivu, primetili ste da različiti tipovi ličnosti imaju različit stil komuniciranja. U tome leži problem: mi nismo prirodno "podešeni" da komuniciramo sa određenim stilovima. Ako svemu tome dodate i generacijske, kulturalne i rodne razlike, sve ovo može postati zbrkano.

U najboljim timovima, naći ćete različite ličnosti i načine izražavanja. Postoje četiri tipa komuniciranja, a u skladu sa tim, svaki komunikator igra određenu ulogu u timu, doprinoseći tome da celina postane važnija od pojedinačnih delova jednog kolektiva.

Možete li prepoznati kom tipu komunikatora vi pripadate?

Vođa

Ovaj član tima obožava da "zabija golove", a u svemu što radi na umu ima veću sliku. Oni su "plodni" i energični ljudi koji vode računa o tome da svi delovi posla budu pažljivo urađeni.

Oni komuniciraju jasnim, svedenim jezikom koji može učiniti da izgledaju kao da naređuju. Međutim, to je sve zbog njihove prirodne težnje da budu direktni jedni prema drugima i da vas požuruju iako nisu vaši šefovi.

Društvenjak

Kao što ste mogli i da pretpostavite, zbližavanje sa ljudima je najveći prioritet ovakvom tipu komunikatora. Od četiri komunikacijska tipova, oni su najbolji u komunikaciji. Oni su samosvesni i lakše mogu da se povežu sa sva tri komunikacijska stila.

Oni su odlične vođe, a po prirodi vole da neguju i čuvaju druge ljude. Ovo je veoma važno da zapamtite ako ste u šefovskoj poziciji.  Društveni komunikatori više vole poslove koji uključuju visok stepen društvene interakcije.

Slobodnjaci

Komunikatori koji pripadaju ovom tipu ne vole da budu sputani konvencijama. Oni vole nova iskustva i razmišljaju "izvan kutije". Od njih ste možda čuli: "ti radi svoje, ja ću svoje". Oni postavljaju i postižu ambiciozne ciljeve i ne vole da im neko kaže "ne možeš".

Oni vole zabavu, a radost i spontanost unose u društvene aktivnosti. Veoma brzo i lako se prilagođavaju novim situacijama, a najbolji su u kriznim vremenima jer su tad najkreativniji.

Odsečni

Oni su zaista stubovi koji sve drže na okupu, i snaga na koju treba računati. Oni komuniciraju sa jednom namerom: da završe posao i da ga završe kako treba.

Oni su veoma vredni ljudi, na njih se možete osloniti i oni zauzimaju odsečan stav u komunikaciji sa kolegama. Najveće prednosti ovog tipa komunikatora je tačnost, preciznost i želja da posao obave kako treba. Oni su takođe veoma odani, brižni i posvećeni onome što rade.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan