TESTIRAJTE: Gradski servisi na Klaudu i pametnim telefonima

TESTIRAJTE: Gradski servisi na Klaudu i pametnim telefonima

Grad Novi Sad, u saradnji sa JKP "Informatika" i kompanijom DunavNet, u okviru konzorcijuma od 11 učesnika iz pet evropskih zemalja, radi na realizaciji projekta pod nazivom  „CLIPS“, koji za cilj ima kreiranje pilota inovativnih javnih usluga uz korišćenje takozvanog računarstva u oblaku. Faza testiranja u izolovanim uslovima je završena i sada se pozivaju građani da se uključe u testiranje u realnim uslovima.

Projektom je predviđeno da se putem pilota demonstriraju i evaluiraju mogućnosti korišćenja cloud tehnologija za optimizaciju i efikasnije sprovođenje različitih gradskih servisa, čime se građanima olakšava korišćenje takvih usluga i stvara osnova za kreiranje novih servisa od strane pojedinaca i zainteresovanih kompanija.

Građani koji se prijave da testiraju ove nove potencijalne usluge, svojim komentarima i predlozima omogućiće proveru da li primenjena tehnološka rešenja odgovaraju stvarnim potrebama. Svi koji žele da daju svoj doprinos u procesu stvaranja ovog modernog servisa mogu se registrovati na vebsajtu i:

  • pristupiti evidenciji svojih računa kod JKP "Informatika",
  • samostalno promeniti broj članova domaćinstva,
  • pregledati ponude osiguravajućih kuća,
  • kompanije mogu iskoristiti otvorene podatke koje pruža gradska uprava za kreiranje sopstvenih aplikacija i servisa.

Takođe, građani se pozivaju da preuzmu aplikaciju za pametne telefone mojNS pomoću koje je moguće prijaviti određene komunalne probleme odgovarajućim javnim službama.

 

U DRUŠTVU: Pored Novog Sada, pilot usluge u okviru projekta  „CLIPS“ testiraju se i u Bremerhafenu (Nemačka) , Lečeu (Italija) i Santanderu (Španija). Pun naziv projekta Evropske unije koji se finansira iz sredstava programa FP7 je Cloud Approach For Innovation In Public Services ("Inovativan pristup pružanju javnih usluga kroz računarstvo u oblaku"). Više informacija možete pronaći na zvaničnom vebsajtu.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan