TESTIRAJTE: Gradski servisi na Klaudu i pametnim telefonima

TESTIRAJTE: Gradski servisi na Klaudu i pametnim telefonima

Grad Novi Sad, u saradnji sa JKP "Informatika" i kompanijom DunavNet, u okviru konzorcijuma od 11 učesnika iz pet evropskih zemalja, radi na realizaciji projekta pod nazivom  „CLIPS“, koji za cilj ima kreiranje pilota inovativnih javnih usluga uz korišćenje takozvanog računarstva u oblaku. Faza testiranja u izolovanim uslovima je završena i sada se pozivaju građani da se uključe u testiranje u realnim uslovima.

Projektom je predviđeno da se putem pilota demonstriraju i evaluiraju mogućnosti korišćenja cloud tehnologija za optimizaciju i efikasnije sprovođenje različitih gradskih servisa, čime se građanima olakšava korišćenje takvih usluga i stvara osnova za kreiranje novih servisa od strane pojedinaca i zainteresovanih kompanija.

Građani koji se prijave da testiraju ove nove potencijalne usluge, svojim komentarima i predlozima omogućiće proveru da li primenjena tehnološka rešenja odgovaraju stvarnim potrebama. Svi koji žele da daju svoj doprinos u procesu stvaranja ovog modernog servisa mogu se registrovati na vebsajtu i:

  • pristupiti evidenciji svojih računa kod JKP "Informatika",
  • samostalno promeniti broj članova domaćinstva,
  • pregledati ponude osiguravajućih kuća,
  • kompanije mogu iskoristiti otvorene podatke koje pruža gradska uprava za kreiranje sopstvenih aplikacija i servisa.

Takođe, građani se pozivaju da preuzmu aplikaciju za pametne telefone mojNS pomoću koje je moguće prijaviti određene komunalne probleme odgovarajućim javnim službama.

 

U DRUŠTVU: Pored Novog Sada, pilot usluge u okviru projekta  „CLIPS“ testiraju se i u Bremerhafenu (Nemačka) , Lečeu (Italija) i Santanderu (Španija). Pun naziv projekta Evropske unije koji se finansira iz sredstava programa FP7 je Cloud Approach For Innovation In Public Services ("Inovativan pristup pružanju javnih usluga kroz računarstvo u oblaku"). Više informacija možete pronaći na zvaničnom vebsajtu.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenje vode bebe isključenja struje jkp lisje Elektrodistribucija Novi Sad jkp novosadska policija noć istraživača raspored sahrana i ispraćaja Evropska noć istraživača 2019 servisne informacije sahrane servisne informacije novi sad opens distrikt Novo naselje elektrovojvodina opens 2019 horoskop bez struje izmena režima saobraćaja bez vode Isključenje struje raspored sahrana novi sad horoskopski znaci betanija astrologija JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo novorođenčad novosadsko porodilište