Testirali četvorodnevnu radnu nedelju i dobili neverovatne rezultate

Testirali četvorodnevnu radnu nedelju i dobili neverovatne rezultate

Japanska divizija Majkrosofta objavila je rezultate probnog eksperimenta sa četvorodnevom radnom nedeljom.

Verovatno nije nikakvo iznenađenje da su zaposleni bili oduševljeni promenom. Međutim, ono što jeste iznenađujuće jeste da je produktivnost skočila za čak 40 odsto.

Majkrosoft u Japanu najavio je u avgustu da počinje sa četvorodnevnom radnom nedeljom, nazivajući projekat "Work-Life Choice Challenge Summer 2019". Oko 2.300 zaposlenih je tokom perioda od pet nedelja osim vikenda imalo i slobodan petak, bez smanjenja plata. Štaviše, ne samo da plate nisu umanjivane, već je kompanija planirala da svakom zaposlenom odmor dotira sa 800 evra.

– Radite kraće, dobro se odmorite i učite. Neophodno je da na poslu imate sredinu koja vam omogućava da odredite svoju svrhu u životu i više doprinesete na poslu. Želim da zaposleni misle i postignu iste rezultate sa 20 odsto manje radnog vremena – rekao je predsednik i izvršni direktor Majkrosoft Japan Takuja Hiran.

Kako su preneli japanski mediji, Majkrosoftov trodnevni vikend rezultirao je sa neverovatnih 39,9 odsto povećanja produktivnosti.

Delimično je to zasluga toga što je kraća radna nedelja zahtevala od radnika poboljšavanje efikasnosti i bolje ekonomisanje vremenom. Zbog toga su sastanci morali da budu skraćeni, ali fokusiraniji.

Zaposleni su tokom probnog perioda za četvrtinu manje otvarali bolovanja ili uzimali slobodne dane. Tu su i dodatne dobrobiti, kao što je manja potrošnja električne energije.

Osim toga, slobodan dan viška bio je veliki hit među zaposlenima, a 92,1 odsto njih je reklo da im se dopalo to što imaju kraću radnu nedelju.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • lalaizns

  pre 486 dana i 4 sata

  U ovom kontekstu prevod "division" u "divizuju" je, neprihvatljiv.
  ...Divizija, brigada, puk, bataljon, četa... su vojni pojmovi.
  "Umesto Japanska divizija Majkrosofta" ... autor je mogao da upotrebi reč za organizacijsku celinu Majkrosofta koja je daleko prikladnija. Koju reč?
  Kada se stručnije POZABAVITE PREVODJENJEM "kašće vam se samo".

  Oceni komentar:
  0
  1