Testovi na narkotike za đake u NS nisu obavezni

Testovi na narkotike za đake u NS nisu obavezni

Škole u Novom Sadu će preko roditelja kontrolisati svoje učenike na opijate.

Roditeljima učenika novosadskih osnovnih i srednjih škola do kraja prvog polugodišta će biti podeljeni testovi na narkotike. Škole su raspisale tendere za njihovu nabavku, a testiranje bi trebalo uskoro da bude završeno.

Ovakva vrsta provere – da li nečije dete eventualno koristi drogu, predstavlja dobrovoljan izbor. Zato će testove dobiti samo oni roditelji koji to žele, i oni neće biti u obavezi da o rezultatima obaveste školu.

Novac za nabavku testova, kako kažu u Gradskoj upravi za obrazovanje, obezbeđen je, a u gradskoj kasi je za ta namene izdvojeno ukupno deset miliona dinara. Reč je o 25.000 testova, a njihovu nabavku će realizovati škole koje će ih uz uputstvo za korišćenje podeliti roditeljima.

- Testiranje na upotrebu narkotika je anonimno, i roditelji nisu u obavezi da rezultate testova dostave školi.

Stanko Matić, predsednik Aktiva direktora novosadskih srednjih škola, ujedno i direktor Tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn", kaže da testovi za narkotike još nisu nabavljeni.

- Sve škole će u skladu sa brojem đaka dobiti novac za nabavku testova – objašnjava Matić, napominjući da je testiranje potpuno anonimno. - Testovi će biti podeljeni roditeljima, a na njima je da odluče da li će o rezultatima obavestiti školu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan