Tetoviranje – pitanje ukusa ili zdravlja?

Tetoviranje – pitanje ukusa ili zdravlja?

Tetoviranje – modni trend ili opasnost po zdravlje? Vredi li rizikovati?

Mastilo za tetoviranje verovatno povećava rizik od raka i zbog toga bi trebalo da bude zabranjeno, upozorila je Evropska agencija za hemikalije. Zasad se samo sumnja da su te boje potencijalno kancerogene, a ako se u nastavku ispitivanja to i potvrdi, zabrana tih supstanci trebalo bi da stupi na snagu za godinu dana. RTV je istražio kakve boje koriste novosadski tatu majstori, odakle ih nabavljaju i kakvo je mišljenje dermatologa.

– Ove boje koje mi koristimo koristi ceo svet i dešava se tu i tamo neka alergija, ali to je zanemarljivo. E sad ne bih ja da se pravim pametan, možda grešim, možda su naučnici nešto našli, ja za to još nisam čuo - kaže za RTV Dragan Bakoš, tatu majstor.

Evropski naučnici kažu da je crveno mastilo najopasnije, a potencijalni rizik nose i plavo, zeleno i crno. Naši tatu majstori boje nabavljaju uglavnom od ovlašćenih distributera, ali ih je mnogo i na crnom tržištu. Zato, upozoravaju lekari, treba biti oprezan.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • sister

  pre 1548 dana i 10 sati

  Da me ne shvatite pogresno. Ne verujem bas mnogo u pronalske danasnjih naucnika, narocito kada je zdravstvo u pitanju. Znam i znala sam mnogo vise ljudi koji su oboleli od karcinoma bez tetovze, nego onih koji su se tetovirali. Od sudbine se ne moze pobeci. Sa tetovazom ili bez nje.

  Oceni komentar:
  0
  0