Tim robotičara s FTN osvojio drugo mesto na takmičenju u Francuskoj

Tim robotičara s FTN osvojio drugo mesto na takmičenju u Francuskoj

Na takmičenju "Eurobot 2017" održanom u francuskom gradu La Roche-sur-Yon od 24. do 28. maja, tim "M41+" s novosadskog Fakulteta tehničkih nauka osvojio je drugo mesto.

Tri tima sa Fakulteta tehničkih nauka koja su pobedila na ovogodišnjem takmičenju "Eurobot Srbija 2017" – "MSM-RV", "M41+" i "Memristor" – i ove godine su predstavljala našu zemlju na međunarodnom takmičenju "Eurobot 2017". Tim "M41+" osvojio je drugo mesto, "Memristor" šesto i "MSM-RV" deseto mesto.

Svaka zemlja učesnica može biti predstavljena sa tri tima koji se odabiraju kroz organizaciju nacionalnih prvenstava. Srbija ima predstavnike u tom takmičenju poslednjih 17 godina, a ove godine ta tri tima dolaze sa Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu.

Na finalnom takmičenju koje se ove godine održalo u Francuskoj, u gradu La Roche-sur-Yon prijavilo se preko pedeset timova. Od tog broja, samo 29 timova iz 14 zemalja uspelo je da homologizuje svoje robote i učestvuje u takmičenju. Odigrano je šest rundi prema švajcarskom šahovskom uparivanju, nakon čega je 16 najboljih timova ušlo u osminu finala. Srbija je uz Švajcarsku bila jedina zemlja koju su u 16 najboljih predstavljala sva tri tima.

Specifičnost ovog takmičenja je u tome što timovi moraju da pokažu znanja iz tri različite oblasti koja moraju objediniti u jednu funkcionalnu celinu kako bi njihovi roboti bili uspešni. Zato u našim timovima učestvuju studenti sa različitih studijskih programa, a to su Mehatronika sa Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment, Energetika, elektronika i telekomunikacije, Računarstvo i automatika i Tehnička mehanika.

Izrada robota traje do šest meseci od trenutka kada se objave pravila, i ona su značajno drugačija svake godine. Da bi tim uspeo u nameri da izgradi uspešnog robota neophodno je da, pored znanja, njegovi članovi poseduju jak timski duh i sposobnost rada u multidisciplinarnom okruženju, kao i mnoge druge veštine koje će im koristiti u daljem profesionalnom životu.

Meč počinje sudijskim odbrojavanjem, nakon čega roboti imaju 90 sekundi da osvoje više poena od svog protivnika, koji se nalazi na drugom kraju takmičarskog stola, i tako ga pobedi.

Tim "M41+" je najdalje dogurao u konačnom plasmanu, i u finalu izgubio meč od tima iz Francuske i tako osvojio drugo mesto. Pobednik je francuski "RCVA" kome je ovo 14. pobeda na finalnim takmičenjima.

Nakon takmičenja organizovan je prijem naših timova u ambasadi Republike Srbije u Parizu.

Kako javlja FTN, sledi pauza do oktobra ove godine, kada će se objaviti pravila za naredno takmičenje, i kada će novosadskog studenti formirati nove timove, sa namerom da postignu još bolje rezultate.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp lisje zodijak gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Dom zdravlja Novi Sad klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija betanija isključenje vode bebe horoskopski znaci pošte srbije Isključenje struje gradonačelnik Miloš Vučević bez vode štrajk poštara novosadsko porodilište sahrane novi sad bez struje isključenja struje raspored sahrana novi sad servisne informacije novi sad skupština grada novog sada dnevni horoskop vremenska prognoza novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana i ispraćaja novosađani horoskop elektrovojvodina