Tim robotičara s FTN osvojio drugo mesto na takmičenju u Francuskoj

Tim robotičara s FTN osvojio drugo mesto na takmičenju u Francuskoj

Na takmičenju "Eurobot 2017" održanom u francuskom gradu La Roche-sur-Yon od 24. do 28. maja, tim "M41+" s novosadskog Fakulteta tehničkih nauka osvojio je drugo mesto.

Tri tima sa Fakulteta tehničkih nauka koja su pobedila na ovogodišnjem takmičenju "Eurobot Srbija 2017" – "MSM-RV", "M41+" i "Memristor" – i ove godine su predstavljala našu zemlju na međunarodnom takmičenju "Eurobot 2017". Tim "M41+" osvojio je drugo mesto, "Memristor" šesto i "MSM-RV" deseto mesto.

Svaka zemlja učesnica može biti predstavljena sa tri tima koji se odabiraju kroz organizaciju nacionalnih prvenstava. Srbija ima predstavnike u tom takmičenju poslednjih 17 godina, a ove godine ta tri tima dolaze sa Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu.

Na finalnom takmičenju koje se ove godine održalo u Francuskoj, u gradu La Roche-sur-Yon prijavilo se preko pedeset timova. Od tog broja, samo 29 timova iz 14 zemalja uspelo je da homologizuje svoje robote i učestvuje u takmičenju. Odigrano je šest rundi prema švajcarskom šahovskom uparivanju, nakon čega je 16 najboljih timova ušlo u osminu finala. Srbija je uz Švajcarsku bila jedina zemlja koju su u 16 najboljih predstavljala sva tri tima.

Specifičnost ovog takmičenja je u tome što timovi moraju da pokažu znanja iz tri različite oblasti koja moraju objediniti u jednu funkcionalnu celinu kako bi njihovi roboti bili uspešni. Zato u našim timovima učestvuju studenti sa različitih studijskih programa, a to su Mehatronika sa Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment, Energetika, elektronika i telekomunikacije, Računarstvo i automatika i Tehnička mehanika.

Izrada robota traje do šest meseci od trenutka kada se objave pravila, i ona su značajno drugačija svake godine. Da bi tim uspeo u nameri da izgradi uspešnog robota neophodno je da, pored znanja, njegovi članovi poseduju jak timski duh i sposobnost rada u multidisciplinarnom okruženju, kao i mnoge druge veštine koje će im koristiti u daljem profesionalnom životu.

Meč počinje sudijskim odbrojavanjem, nakon čega roboti imaju 90 sekundi da osvoje više poena od svog protivnika, koji se nalazi na drugom kraju takmičarskog stola, i tako ga pobedi.

Tim "M41+" je najdalje dogurao u konačnom plasmanu, i u finalu izgubio meč od tima iz Francuske i tako osvojio drugo mesto. Pobednik je francuski "RCVA" kome je ovo 14. pobeda na finalnim takmičenjima.

Nakon takmičenja organizovan je prijem naših timova u ambasadi Republike Srbije u Parizu.

Kako javlja FTN, sledi pauza do oktobra ove godine, kada će se objaviti pravila za naredno takmičenje, i kada će novosadskog studenti formirati nove timove, sa namerom da postignu još bolje rezultate.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan