TIODOROVIĆ: Gotovo tek "prvo poluvreme", Nestorović iznosi svoj stav

TIODOROVIĆ: Gotovo tek "prvo poluvreme", Nestorović iznosi svoj stav

Epidemiolog Branislav Tiodorović upozorio je danas da korona virus nije oslabio, ali je i naveo da slabi epidemija i da je manje ljudi koji imaju znake oboljenja, kao i da ukidanjem vanrednog stanja nisu ukinute vanredne mere.

On je za TV Prva rekao da je manje izvora infekcije i situaciju je opisao kao kraj prvog poluvremena.

Upitan o izjavi doktora Branimira Nestorovića koji je rekao da bi svi trebalo da se zarazimo, a koja je izazvala polemiku u javnosti, Tiodrović kaže da je to stav Nestorovića kao kliničara, a da je on na stanovištu epidemiologa i da svako odgovara za svoju izjavu i prognozu.

Tiodorović je rekao da je na stanovištu svetskih i domaćih epidemiologa, a to je da se moraju primenjivati mere dok god traje epidemija i dok postoje izvori infekcije i oboleli.

– Sve što je rekao Nestorović, to je njegov stav, kliničarima je uvek teže u smislu da moraju da dijagnostifikuju i leče. Mi epidemiolozi sagledavamo ukupnu populaciju i pratimo šta se u populaciji dešava, a tu ima neočekivanih stvari – rekao je Tiodorović.

Kaže da kliničari vide ono što je vrh ledenog brega, a epidemiolozi vide daleko ispod tog brega.

– Da li su varijacije na temu takve kao što je rekao Nestorović, da se svi zarazimo, to može da se odnosi na decu, na mlade ljude, a čak i to je pitanje. Dobijamo kontradiktorne izveštaje od onih zemalja, iz onih naučnih krugova koji to prate u celom svetu, ima i drugih tumačenja – rekao je Tiodorović, a prenosi Tanjug.

Naveo je da se epidemiološka situacija u Srbiji može oceniti kao nesigurna, ali da je pod kontrolom.

– Tako bi trebalo da ostane ako se budemo pridržavali mera – rekao je Tiodorović.

Kaže da ćemo do kraja maja imati potpuno kontrolisanu situaciju, ali i upozorio da to stanje možemo pokvariti ako se ne budemo pridržavali mera, te da posebno u tom smislu treba obratiti pažnju na javni prevoz i avio-prevoz kada bude uspostavljen.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan