TIODOROVIĆ: "Nadam se da ćemo uz poštovanje mera i vakcinu doći do rešenja"

TIODOROVIĆ: "Nadam se da ćemo uz poštovanje mera i vakcinu doći do rešenja"

Klima u decembru će pogodovati fluktuaciji virusa pa će zato biti i oscilacija u broju zaraženih, ocenjuje epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

– Rekao sam pre 14-15 dana da ćemo imati ovaj skok i da ćemo imati više zaraženih pa i umrlih. Ovo će trajati do 20. decembra, možda i neki dan iza, ali verujem da ćemo ući u decembar kada će situacija biti malo stabilnija, s tim da ćemo u tom periodu imati više manjih pikova – izjavio je jutros dr Branislav Tiodorović.

Klima u decembru će, dodaje, pogodovati fluktuaciji virusa pa će zato biti i oscilacija u broju zaraženih.

– Imaćemo rezultate od sedam do deset dana po primeni ovih mera – rekao je  epidemiolog i član Kriznog štaba.

On je najavio da do kraja meseca ne očekujemo zaravnjenje krive, već da možemo da očekujemo čak i više zaraženih, a do zaravnjenja krive se može doći tek početkom decembra.

– Biće sigurno teško, pogotovo ako uzmemo u obzir uslove – biće hladna zima i visoka vlažnost što sve odgovara virusu. Ipak, mislim da neće biti toliko crno, možda sam ja optimista, ali se ja nadam da ćemo uz poštovanje mera i vakcinu doći do rešenja – naveo je Tiodorović.

Epidemiolog je dao i svoje predviđanje kada je moguće da očekujemo vakcinu protiv korone.

– Velika je potražnja za vakcinom. Za mene je realno vreme da stigne posle Nove godine, tamo u januaru ili februaru – kazao je.

Upitan šta će biti sa zimskim raspustom,  Tiodorović kaže da se o tome još ne zna ništa konkretno.

– Treba da vidimo šta ćemo sa zimskim raspustom, da li ćemo ga pomerati. Dobra je ocena stanja u osnovnim školama, srednje škole su nam malo ispale iz toga. Videćemo tamo da li će situacija biti dobra, ako ne, onda ćemo preći na onlajn nastavu u srednjim školama – dodao je Tiodorović.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan