Tokom uskršnjih praznika u Novom Sadu i okolini sve više turista

Tokom uskršnjih praznika u Novom Sadu i okolini sve više turista

Turistički radnici procenjuju da će tokom uskršnjih praznika Novi Sad i okolinu posetiti za četvrtinu više turista nego lane.

Samo u Novom Sadu broj stranih turista veći je za čak 65 procenata nego u februaru prošle godine, dok je u ostalim delovima Vojvodine broj turista povećan 12 odsto, prenosi RTS. 

Nepregledna ravnica naslonjena na Dunav i Frušku Goru, sa čak 67 dvoraca i bezbroj crkava, samo su neke od atrakcija Vojvodine. Najviše turista ipak dođe u Novi Sad i Suboticu.

Staro gradsko jezgro sa autentičnom arhitekturom, značajne kulturno-istorijske institucije i tutula Evropske prestonice kulture, pored domaćih i onih iz regiona, privlači turiste najviše iz Turske i Izraela. 

- U okolini Novog Sada postoje i brojni salaši koji su vrlo atraktivni, posebno sada kada dolazi lepše vreme. I čarde na Dunavu su takođe vrlo atraktivne - objašnjava Tihana Putin iz Turističke organizacije Novog Sada.

Sakrivene su na obalama moćnih evropskih reka i obroncima preko 30 rezervata i spomenika prirode koliko ih ima u Vojvodini. Turiste privlače i vekovima stari gradovi i 10 tvrđava koliko ih ima u pokrajini.

Najprepoznatljivija je Petrovaradinska tvrđava pored Novog Sada, mesto koje će posetiti svaki turista koji dođe u ovaj grad. Inače je iz 17. veka i spomenik je kulture od izuzetnog značaja. Pored ovoga, samo 12 kilometara od Novog Sada nalazi se i jedan od najznačajnijih evropskih istorijskih spomenika – Kapela mira, gde je potpisan sporazum između Turske i Austrougarske, kada je zaustavljen napad Sulejmana na Beč. To nije sve što nude Sremski Karlovci, koje godišnje poseti kako prenosi RTS 200.000 turista.

Patrijarški dvor, gimnazija, Bogoslovija, Saborna crkva, kao i većina građevina su pod strogom zaštitom države. Poznati su i po vinu koje se ovde pravi od drugog veka, a skoro svaka kuća ima svoj podrum, neki su otvoreni za turiste.

Više o ovoj temi možete saznati ovde

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija skupština grada novog sada klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja bebe isključenje vode zodijak sahrane novi sad isključenja novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija Elektrodistribucija Novi Sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija novorođenčad horoskopski znaci zagađenje jkp lisje astrologija magla zagađenje vazduha bez struje horoskop bez vode servisne informacije novi sad dnevni horoskop Isključenje struje elektrovojvodina raspored sahrana novi sad RHMZ isključenja struje