Tona kukuruza za domaćinstvo koje ima najveći broj gnezda seoskih lasta

Tona kukuruza za domaćinstvo koje ima najveći broj gnezda seoskih lasta

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije će, u okviru takmičenja "Domaćinstvo koje su laste izabrale", treću godinu zaredom nagraditi tonom kukuruza domaćinstvo koji ima najveći broj gnezda seoskih lasta. Ukoliko u svom domaćinstvu imate seoske laste do 16. juna pomenutoj organizaciji možete poslati informacije sa brojem aktivnih gnezda i na taj način učestvovati u takmičenju

- Načini na koje se bavimo poljoprivredom imaju ogroman uticaj na prirodu. Prirodna raznolikost nekog područja jasno oslikava održivost poljoprivrednih praksi. Ako se brojnost vrsta i jedinki divlje flore i faune na nekom području smanjuje, to je dokaz da hranu ne proizvodimo na mudar način i da idemo u pogrešnom smeru – upozorava Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.


Vrste ptica koje nastanjuju poljoprivredna staništa svrstavaju se u najugroženije. Istu, gorku sudbinu dele i leptiri, pčele, jednogodišnje biljke i brojne druge grupe organizama. Moderna poljoprivreda u velikoj meri ugrožava životnu sredinu, posebno kroz zagađenje vode, degradaciju zemljišta i emisije gasova staklene bašte. Dugoročno gledano, očuvanje poljoprivrednih ekosistema je najbolji način da se osigura buduća proizvodnja hrane kao najosnovnije ljudske potrebe, navodi se u saopštenju pomenutog Društva.

- Nedostatak hrane, korišćenje otrova u poljoprivredi i rušenje gnezda ozbiljno ugrožava seoske laste. Zamiranjem sela i stočarstva nestaju i ptice koje su dobro poznate našim domaćinima. Seoske laste su jedan od simbola sela, a da bi taj status i zadržale moramo podržati mala poljoprivredna domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način. Njihov opstanak zavisi od štala tih vrednih domaćina u kojima seoske laste svijaju gnezda i pronalaze insekte kojima se hrane – pojašnjava Knežević.


Prošle godine u takmičenju je učestvovalo 96 domaćinstava, a priznanje "Domaćinstvo koje su laste izabrale" i vrednu nagradu je dobila porodica Sanje Petković iz Velike Plane sa čak 80 aktivnih gnezda seoskih lasta, podsećaju iz ovog udruženja.

Pravila takmičenja možete pročitati ovde, dok prijavni formular možete naći klikom na sledeći link.  

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan