TOP 100: "Ko to tamo peva" ponovo izabran za najbolji srpski film

TOP 100: "Ko to tamo peva" ponovo izabran za najbolji srpski film

Jugoslovenska kinoteka proglasila 100 domaćih igranih filmova za kulturno dobro od velikog značaja.

Komedija "Ko to tamo peva", prema scenariju Dušana Kovačevića i u režiji Slobodana Šijana, ponovo je izabran za najbolji srpski film. Izbor 100 najboljih filmskih ostvarenja od 1911, kada je snimljen prvi srpski igrani film "Karađorđe", do 1999. organizovala je Jugoslovenska kinoteka u okviru svojih redovnih aktivnosti tokom ove godine. Ovaj film Kinoteka je izabrala i za najbolji 1996. godine, povodom obeležavanja prvog veka pokretnih slika.

Jugoslovenska kinoteka je u skladu sa svojim ovlašćenjima, a prema Zakonu o kulturnim dobrima, juče proglasila 100 najboljih filmova za kulturno dobro od velikog značaja.

Izbor 100 najboljih filmova, sačinjen je prema ocenama domaćih teoretičara filma, profesora i kritičara, a među prvih deset su: "Skupljači perja" (na drugom mestu, sa samo tri glasa manje u odnosu na prvoplasirani), "Tri", "Kad budem mrtav i beo", "WR – Misterije organizma”, "Buđenje pacova”, "Maratonci trče počasni krug", "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT", "Marš na Drinu" i "Podzemlje" na desetom mestu.

Među prvih 20 su i dela: "Jutro", "Zaseda", "Otac na službenom putu", "Variola vera", "Lepa sela lepo gore", "Rani radovi", "Praznik", "Nacionalna klasa", "Petrijin venac" i "Subotom uveče", a među 100 najboljih su i "Balkanski špijun", "Mlad i zdrav kao ruža", "Karađorđe", "Nevinost bez zaštite", "Davitelj protiv davitelja", "Varljivo leto '68", "Dečko koji obećava", "Rane", "Mi nismo anđeli", "Bitka na Neretvi", "Bure baruta" i drugi.

- Jugoslovenska kinoteka mora po hitnom postupku da pristupi procesu restauracije filmova koji su proglašeni za kulturno dobro od velikog značaja. Uz izbor, na koji imamo pravo, ali i obavezu kao filmski arhiv Republike Srbije, cilj nam je da dela iz istorije naše kinematografije javnosti možemo da prikažemo na kvalitetnim kopijama – izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Kinoteke, tokom jučerašnjeg sumiranja rezultata postignutog u godini na isteku.

Pantelić je za 11. januar najavio promociju novog filmskog časopisa "Kinoteka" na čijoj naslovnici je naš glumac Svetislav Ivan Petrović kojem će u Kinoteci biti posvećena 2017. godina. Kao novi programi, uveliko se pripremaju "Nema sreda", posvećen nemim filmovima, i "Dokumentarni četvrtak" posvećen dokumentarcima.

Upravnik Arhiva kinoteke Saša Erdeljanović istakao je da tokom 2016, između ostalog, završena digitalna restauracija i prebacivanje na filmsku traku šest igranih filmova o Prvom svetskom ratu, ali i dela "Plastični Isus" Lazara Stojanovića dok se privodi kraju restauracija filma "Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije" koji će najverovatnije biti prikazan na predstojećem Festu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad bez vode novosadsko porodilište servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana i ispraćaja havarija na vodovodu jkp novosadska toplana centralno groblje u Futogu sahrane matična knjiga rođenih bebe JGSP "Novi Sad" bez struje radosne vesti RHMZ novi sad isključenja struje almaško groblje novorođenčad elektrovojvodina novosađani horoskop servisne informacije betanija isključenje vode gradsko groblje jkp lisje porodilište horoskopski znaci