Toplana će zarađivati milione evra od proizvodnje struje

Toplana će zarađivati milione evra od proizvodnje struje

Novosadska toplana je danas potpisala ugovor o izgradnji kogeneracionog postrojenja na Toplani  „Zapad“, sa kompanijom  „Energotehnika - Južna Bačka“, a u okviru Programa  „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji–faza IV“.

Ugovor su potpisali Dobrosav Arsović, direktor JKP  „Novosadska toplana“ i Dragoljub Zbiljić, direktor preduzeća  „Energotehnika - Južna Bačka“ koje je izabrano za izvođača radova na međunarodnom tenderu sprovedenom od strane Ministarstva rudarstva i energetike, u saradnji sa konsultantima Nemačke razvojne banke KfW. Projektom Izgradnja kogeneracionog postrojenja instalisane snage 9,9 MW na Toplani  „Zapad“ je predviđena izgradnja kogeneracionog postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije, čime JKP  „Novosadska toplana“ otpočinje proces transformacije konvencionalnog u moderan i održiv sistem daljinskog grejanja.

- Raduje me činjenica da JKP  „Novosadska toplana“ nastavlja modernizaciju svojih postrojenja kroz ulaganje u novu tehnologiju, novo znanje, opremu i time pruža kvalitetnije usluge Novosađanima u sistemu daljinskog grejanja. U pitanju je jedna komleksna investicija vrednosti 6,24 miliona evra, sa više partnera involviranih u jedan od najzahtevnijih procesa. Ova investicija u oblasti toplifikacije jedna je od najvećih poslednjih godina, a pored kompanije  „Energotehnika - Južna Bačka“ i Nemačke razvojne banke KfW, partner na ovom poslu je i američka korporacija  „General Electric“. Ovako ozbiljno partnerstvo nam garantuje da će ta investicija biti kvalitetno urađena, vrlo brzo završena i da ćemo imati kvalitetnije grejanje u gradu - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević koji je prisustvovao potpisivanju ugovora.

Direktor JKP  „Novosadska toplana“ Dobrosav Arsović rekao je da će investicija koja je predmet Ugovora biti uspešno i vrlo brzo okončana, a da će doneti mnoge benefite, kao što je, na primer, isplativost investicije posle samo dve godine, a nakon toga će se ostvarivati godišnja dobit od preko 2.900.000 evra.

- Kogeneraciono postrojenje na Toplani  „Zapad“ može da proizvede značajnu količinu električne energije koju će  „Novosadska toplana“ plasirati u elektrodistributivnu mrežu po stimulisanoj ceni, kao povlašćeni proizvođač električne energije, što je od velikog značaja kako za Novosadsku toplanu, tako i za Grad, kao njenog osnivača, jer se na taj način može obezbediti deo sredstava neophodnih za održavanje i unapređenje tehničkog sistema - rekao je Arsović.

Izvođenje radova je povereno novosadskoj kompaniji  „Energotehnika - Južna Bačka“ sa stranim partnerom  „GE Jenbacher“. Predmet ugovora je isporuka gasnih motora sa pratećom opremom, a ponuđena je najsavremenija tehnologija navedene austrijske kompanije koja je sastavni deo najvećeg energetskog koncerna u svetu, američke korporacije  „General Electric“. Direktor preduzeća  „Energotehnika - Južna Bačka“ Dragoljub Zbiljić rekao je da je potpisani Ugovor veoma važan, pre svega, jer se njime dokazuje visoka klasa kompanije koja je tender dobila na međunarodnom nadmetanju, kao i to da se radi o projektu savremene visoke tehnologije koja je novitet na našim prostorima.

 

UBUDUĆE I HLAĐENJE: Kako se navodi, istovremena proizvodnja toplotne energije za pripremu tople potrošne vode će u velikoj meri smanjiti potrošnju goriva u već postojećim kotlovima na gas i povećati raspoloživi kapacitet u proizvodnji toplotne energije za pripremu tople potrošne vode, a u budućnosti će povećati kapacitet u proizvodnji energije za hlađenje i klimatizaciju poslovnih objekata na konzumnom području najmlađe gradske toplane u zapadnom delu grada.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija isključenje vode jkp lisje bebe zodijak isključenja struje isključenja matičar novi sad bez vode elektrovojvodina zagađenje vazduha klinika za ginekologiju i akušerstvo astrologija dnevni horoskop skupština grada novog sada magla zagađenje horoskop novorođenčad JKP Vodovod i kanalizacija betanija RHMZ bez struje sahrane novi sad Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana novi sad novosadsko porodilište Isključenje struje raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije novi sad