"TOPLANE SRBIJE": Grejanje pre 15. oktobra tek kad se promene odluke gradskih veća

"TOPLANE SRBIJE": Grejanje pre 15. oktobra tek kad se promene odluke gradskih veća

Ako plaćate grejanje cele godine, a ovih dana vam je hladno jer toplane nisu počele da greju, loša vesta je da se to neće promeniti jer takvi su propisi, objašnjavaju iz "Toplana Srbije".

Iako se svake godine ponavlja ista priča, propisi se ne menjaju. Niske temperature počinju početkom oktobra, a radijatori su hladni. Svi se pitaju – zašto mora da se čeka 15. oktobar?

Predsednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja "Toplane Srbije" Dejan Stojanović za TV Prva objašnjava da su, jednostavno rečeno, takvi propisi.

On objašnjava da je prema važećim propisima 1. oktobar taj datum od kog se može početi sa funkcionalnim, a potom i sa toplim probama grejanja. Kada je reč o funkcionalnim probama, radi se o tome da se tokom njih isprobava samo funkcija, a toplotne znače da će građani na kratko osetiti tople radijatore.

Na pitanje da li je svestan da je napolju hladno, pogotovo ujutro i tokom noći, Stojanović kaže da jeste i da nam se menja klima pa bi zbog toga trebalo da se razmisli i o izmeni pravila. Pravila su trenutno takva i toplane ne mogu da ih ne poštuju. 

Na konstataciju da se godinama "vrti ista priča" – ljudi se žale na hladoću ustanovima, mediji pritiskaju a ništa se ne menja – ali i na pitanje kada će se zaista nešto po tom pitanju promeniti, Stojanović odgovara da će se to dogoditi kada to odluče osnivači toplana – gradovi. 

- Suština je da se odluke i pravila moraju promeniti, toplane mogu da iniciraju šta hoće, ali to su odluke gradskih veća. Nije problem u toplanama. One jesu bile van funkcije šest meseci i uvek na početku ima dečijih bolesti, ali suštinski zakon je takav i ako se uradi drugačije krši se zakon, odnosno odluke lokalne samouprave – objašnjava on. 

Prema njegovim rečima, trebalo pustiti da prođe nastupajuća grejna sezona, a od maja započeti ozbiljnu kampanju, uz pritisak medija, da se lokalne samouprave odluče na to da izmene postojeća pravila.

- To je jedna rečenica – zaključuje Stojanović.


Izvor: Nedeljnik.rs

Oceni vest:
0
5

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja isključenje vode novorođenčad sahrane novi sad betanija novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo MUP Dom zdravlja bebe policija JKP Vodovod i kanalizacija horoskopski znaci isključenja struje Dom zdravlja Novi Sad bez grejanja astrologija isključenje grejanja bez vode Isključenje struje jkp lisje servisne informacije novi sad Republički hidrometeorološki zavod bez struje novosađani srpska pravoslavna crkva dnevni horoskop raspored sahrana novi sad jkp novosadska toplana horoskop