TRADICIJA: Širom Srbije održano plivanje za bogojavljenski krst

TRADICIJA: Širom Srbije održano plivanje za bogojavljenski krst

Tradicionalno plivanje za Časni krst organizovano je danas, na Bogojavljenje, širom zemlje.

U tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju na Zemunskom keju, kojem je prisustvovao i patrijarh Irinej, učestvovalo je oko 300 plivača.

Plivači su ove godine, zbog hladnoće i leda, u vodu ulazili u manjim grupama, tako da su svi proglašeni pobednicima, a krst je poneo Slaviša Ivanović, profesionalni kaskader, jer učestvuje u plivanju na Zemunskom keju svih dvadeset godina, koliko se organizuje.

Među učesnicima bogojavljenskog plivanja bile su i pripadnice lepšeg pola, a jedna od njih, Snežana Basikić, rekla je Tanjugu da već drugi put pliva za časni krst, da je ove godine mnogo hladno, ali da je bez obzira na to želela da učestvuje.

- Ovo se ne doživljava svaki dan, već samo jednom godišnje. Ko nije probao, ne može da zna kakav je osećaj – rekla je Basikić.

Patrijarh Irinej je pre plivanja za časni krst otkrio i osveštao spomenik "Bogojavljenski plivač", koji je postavljen povodom 20 godina organizovanja tradicionalnog plivanja u Dunavu i osveštao vodu.

Patrijarh je služio i liturgiju u Hramu Svetog oca Nikolaja u Zemunu i poručio da će pravoslavni hrišćani osvećenom bogojavljenskom vodom uneti u sebe i svoje domove blagodet Božju.


Simbolično plivanje za Časni krst organizovano je danas tačno u podne i u Sremskoj Kamenici, kod stadiona FK ''Fruškogorac'', a prethodno je u crkvi u tom mestu održana liturgija i litija.

Nakon liturgije održane u Hramu presvete Bogorodice, krst je spušten do Dunava nadomak stadiona „Fruškogorac“. S obzirom na to da je trenutno na snazi zakonska zabrana plovidbe Dunavom, ljudi prijavljeni za plivanje su umesto takmičenju, pristupili svetom činu vađenja Časnog Bogojavljenskog krsta iz reke Dunav.

Prota Gavrilo Milovanović, sveštenoslužitelj hrama presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici, osvetio je Časni i Životvorni krst, dajući blagoslov plivačima. Ove godine učestvovalo je više od 40 ljudi, a među njima su bili pripadnici policije, vojske, žandarmerije, sportskih klubova, studenti i drugi.

Da podsetimo, zbog leda koji je okovao Dunav, plivanje za časni krst u Sremskim Karlovcima održano je takođe simbolično –  u spoljašnjem bazenu hotela "Dunav", danas u podne, nakon svete arhijerejske liturgije u Sabornoj crkvi, a potom i vodoosvećenja, koje je po završetku bogosluženja obavljeno na centralnom karlovačkom trgu pored česme "Četiri lava".

Časni krst ima posebnu simboliku, cilj plivanja za njega na Bogojavljenje je dobijanje božijeg blagoslova i on predstavlja simbol zdravlja za sve ljude koji plove i koji će ploviti tom rekom.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan