Treba li Novosađani da strahuju od zmija?

Treba li Novosađani da strahuju od zmija?

Prethodnih dana na društvenim mrežama pojavile su se fotografije zmija u pojedinim delovima grada, koje su uznemirile javnost.

Nadležni iz novosadskog preduzeća "Zoohigijena" pretpostavljaju da se radi o belouškama, koje su, kako ističu, bezopasne.

Na fotografijama koje kruže društvenim mrežama, a koje su, kako se veruje, napravljene na Novom naselju, najverovatnije su belouške. A građanima tog dela grada i da su ih sreli, to ne bi bio prvi put.

Ne dirati ih, već pozvati dežurnu službu "Zoohigijene". U tom preduzeću kažu da oko pet vrsta zmija koje se mogu zateći u Novom Sadu nisu otrovne, niti opasne. Osim ako ne naiđete na neku koju je nemarni vlasnik pustio iz terarijma.

- Imali smo više intervencija po pitanju zmija belouški, najfrekventnije su nam se javljali građani. Samo bih podsetio da su zmije kod nas zakonom zaštićene vrste, da ih ne treba nikako usmrćivati, ili ubijati, kaže Aleksandar Bursać, direktor JKP "Zoohigijena".

Dakle, prema zakonu, zmijama ne treba da se bave građani, ali takođe, zmijama i nije mesto u stambenoj zoni, već tu dolaze jer se hrane glodarima i drugim gmizavcima, kojima opet pogoduju zapuštene i zarasle površine.

Opširnije o ovoj temi pročitajte na sajtu RTV

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan