Treba li umnjak biti uklonjen ili ostavljen u vilici?

Treba li umnjak biti uklonjen ili ostavljen u vilici?

Većini zubi prestaju da rastu oko 12 godine. Tada već imaju 28 trajnih zuba, 14 u gornjem nizu i 14 u donjem. Umnjak, zadnji zub koji izraste u zadnjem delu, obično se pojavi do 20. godine.

Premda potpuno prirodna pojava, umnjak često uzrokuje probleme jer u vilici nema dovoljno prostora za dodatne zube. Predistorijski ljudi imali su veće vilice od onih koje mi danas imamo i dovoljno mesta za kutnjake kad bi oni počeli da izbijaju.

Tačno vreme izbijanja umnjaka i njihov broj mogu jako da variraju od čoveka do čoveka.

- Neće svakome izrasti umnjaci – kaže Ditmar Osterajh, potpredsednik nemačkog udruženja za dentalnu medicinu. - Oni retko izbijaju u starijoj dobi – dodao je on, a prenosi "N1".

Opšte pravilo kojeg se drže zubari jeste da se umnjaci, ako se ne pojave do 25. godine, hirurški uklanjaju. Razlog zbog kojeg zubari vade umnjake jeste uverenost da će oni, pre ili kasnije, početi da prave probleme i stoga mogu da budu izvađeni.

Međutim ta preporuka više se ne sledi kao ranije.

- Profilaktičko uklanjanje nije pogrešno, ali danas smo mnogo oprezniji – kaže Mihael Erenfeld, načelnik odeljenja za oralnu i maksilofacijalnu hirurgiju na minhenskom univerzitetu.

Tokom uklanjanja umnjaka može doći i do infekcije, i u nekim slučajevima oštećenja živca.

- Statistički gledano, svaki peti-šesti umnjak koji ne može da izbije vodi komplikacijama tokom života – rekao je Erenfeld. On preporučuje procenu individualnog rizika nakon nalaza rendgena.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan