TREĆE DOBA: Starački dom u Futogu najtraženiji među Novosađanima

TREĆE DOBA: Starački dom u Futogu najtraženiji među Novosađanima

Prema najavama Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i soijalna pitanja, država bi uskoro mogla početi sa sufinansiranjem boravka u privatnim domovima za stare. To bi funkcionisalo tako što će razliku u ceni između državnog i privatnog doma nadoknaditi država.

Takva ideja javila se zbog nedovoljno mesta u državnim domovima, pa je novinarska ekipa Radio-televizije Vojvodina istražila da li je tako i u Novom Sadu.

U tri doma Gerontološkog centra "Novi Sad" boravi 800 korisnika, a ta ustanova može da primi 850 osoba. Iako mesta ima, najveća potražnja je za domom u Futogu, a na listi čekanja je njih 40.

Kako bi rasteretili liste čekanja, država je najavila da će sufinansirati boravak starih osoba u privatnim domovima, ali u Gerontološkom centru Novi Sad kažu da to neće značajno uticati na njihov rad.

- Mi pozdravljamo svaku inicijativu države u pogledu zadovoljenja potreba starijih sugrađana, ali što se tiče Gerontološkog centra, mislim da to neće posebno uticati na rad, s obzirom na to da uspevamo da pokrijemo potrebe korisnika. Ako uspemo da odradimo adaptaciju tavanskog prostora u Futogu, dobar deo liste čekanja ćemo rešiti. Mislim da ipak imamo veliku prednost u odnosu na privatne domove, pre svega zbog medicinske zaštite koju pružamo – kaže za RTV direktorka Gerontološkog centra Novi Sad Slavica Škrbić.

Kako dalje prenosi pokrajinski javni servis, u novosadskom Gerontološkom centru korisnici imaju celodnevnu zdravstvenu negu, radnu terapiju, gde sami proizvode ukrasne predmete i prava umetnička dela, druže se sa piscima i muzičarima, a vreme prekraćuju i u međusobnom druženju.

U zavisnosti od vrste usluga, dom се plaća od 35 hiljada do 52 hiljade dinara, a ono što u ovoj ustanovi ističu kao problem, jeste nedostatak medicinskog osoblja.

Oceni vest:
0
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • nema deda praza

  pre 754 dana i 12 sati

  a zasto ne sufinansiraju razliku izmedju cene doma i velicine penzije?

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Roditelj

  pre 753 dana i 19 sati

  Obisao sam nekoliko privatnih i drzavnih domova pre nego sto se tata odlucio za drzavni i to na naselju. Privatnim domovima je skucenost prostora moja glavna zamerka. Apartman u domu na N.Naselju je odlican, prostran, visoki plafoni, lepa terasa. I sto je najvaznije, tata je veoma zadovoljan uslugom osoblja.

  Oceni komentar:
  4
  1
novosadski sajam servisne informacije klisa bebe KCV jkp lisje isključenje vode promenada matičar novi sad šoping centar promenada betanija raspored sahrana novi sad raspored sahrana i ispraćaja Isključenje struje bez struje servisne informacije novi sad JGSP "Novi Sad" novosadsko porodilište bez vode jkp novosadska toplana novosadska policija elektrovojvodina sahrane novi sad novosađani Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija Spens