Treći AFŽ – Autonomni festival žena od 6. do 12. juna u Novom Sadu

Treći AFŽ – Autonomni festival žena od 6. do 12. juna u Novom Sadu

Autonomni Festival Žena - AFŽ po treći put se održava u Novom Sadu. Ove godine na dve lokacije u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a muzički događaji na bini pored knjižare Bulevar Books.

Tokom sedam festivalskih dana AFŽ kroz različite segmente programa nastavlja da u javnom prostoru pokreće pitanja kao što su nasilje prema ženama, radna prava žena, zdravstvena zaštita, položaj žena u umetnosti, nauci, preduzetništvu, da ističe žensko stvaralaštvo.

Autonomni Festival Žena ističe i celoživotni ženski rad, koji je neretko, u raznim aspektima, neplaćen, obesmišljen, obezvređen. Žena ne završava svoj posao za osam sati, žena je najčešće 24/7 domaćica, radnica, umetnica, majka, novinarka, aktivistkinja, borkinja….

Na AFŽ žene progovaraju o svim izazovima, nepravdama, teskobama, opresijama, ali i postignućima, borbama, ženskom stvaralaštvu i uspehu.

• Dijalozi (Blic dijalog umetnica, književni razgovori, okrugli sto o ženama i radu, tribine radna žena 24/7) - MSUV
 Scena ( Koreodrama „Roza Luksemburg“, performans „Mesto dobre radnice“, perfomans
"Migracija Kraljice Lenke - Srbija u Finsku" , Projekat Monika Werkstatt . ) – MSUV i BB
• Koncerti (Elemental; Ida Prester& Lolobrigida; Oli Pop; Bo; Strouberiz; Prettz Loud; Tri kapljice; Manivi; Pop hor radio, Zborke, Horkestar) - Bulevar Books
• Film ( Festival flmskih autorki; Quo Vadis Aida?) - MSUV
• Radionice ( medijske, psihološke, filmske ) - MSUV
• Bazar - MSUV
• Izložba – Zombijana Bones, KOKODAŠ i MARINUSH - MSUV

Program AFŽ je 2022. Godine okupio novosadske organizacije i pojedinke iz umetnosti i akcije, kao što su SOS Novi Sad, Centar za prevenciju samoubistva Srce, Centra za ženske studije i istraživanja, OFF Novi Sad, Femme Praxis….

Centralna teme su: Aktivizam 24/7- šta znači danas i u kojim se oblicima pojavljuje, Feminističke organizacije - šta znače kolektivi, u kojim oblicima se pojavljuju i po kojim principima rade, Žurka- eksponiranje radosti kao nezaobilazne teme aktivizma i života. 

AFŽ je osnovan 2020. godine, a ideja i pobude i dalje su iste!

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Pravo tamo u...

    pre 662 dana i 13 sati

    Žene separatiskinje, u svakom smislu. Čisto i samo zato, da pokažu da im se može.

    Oceni komentar:
    3
    1