Trećina domaćinstava u Srbiji živi na račun penzionera

Trećina domaćinstava u Srbiji živi na račun penzionera

Iako prosečna penzija u Srbiji posle poslednjeg povećanja iznosi tek 23.818 dinara, penzioneri izdržavaju 36 odsto domaćinstava u Srbiji.

Bez obzira na godine života, i muškarci i žene mogu u penziju ukoliko imaju 45 godina radnog staža. U suprotnom za odlazak u penziju potrebno im je minimum 15 godina staža i 61 godina i šest meseci života za žene, dok je za muškarce starosni uslov 65 godina, a plan je da se do 2032. godine muškarci i žene izjednače.

I dok građani pribegavaju crnom humoru i kažu da će pravo sa radnog mesta na grobno mesto, gošće "N1", Jelica Timotijević iz PIO fonda i Ružica Melorah urednica časopisa "Penzija", slažu se da trenutno stanje sa brojem zaposlenih i penzionera nije održivo.

- Nema više da se u penziji bude 30 ili 40 godina. Sada je izvesnost da ćete malo godinica penziju trošiti, a da ćete morati da radite sve duže i duže. Sama činjenica da je sve više starih govori da će morati da rade, najverovartnije na crno jer je tendencija da ih se poslodavci oslobađaju - ističe Ružica Melorah.

Jelica Timotijević napominje da se danas živi duže, što znači da se i penzija duže koristi. Prema njenim rečima, prosek korišćenja penzije u Srbiji je 19 godina, do je u svetu on duži.

Urednica Melorah kaže da se od skromnih penzija izdržava čak 36 odsto domaćinstava u našoj zemlji, konstatujući kako je strašno da penzija bude izvor egzistencije čitavih porodica.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

uhapšen diler bebe novosadsko porodilište zodijak JGSP "Novi Sad" elektrovojvodina servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode jkp lisje novorođenčad zdravlje sahrane novi sad raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije betanija bez vode obeležavanje novosadske racije vlada srbije Novosadska racija korona virus klinika za ginekologiju i akušerstvo Isključenje struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević dnevni horoskop horoskop astrologija raspored sahrana novi sad izmena trase autobusa isključenja struje