Trećina domaćinstava u Srbiji živi na račun penzionera

Trećina domaćinstava u Srbiji živi na račun penzionera

Iako prosečna penzija u Srbiji posle poslednjeg povećanja iznosi tek 23.818 dinara, penzioneri izdržavaju 36 odsto domaćinstava u Srbiji.

Bez obzira na godine života, i muškarci i žene mogu u penziju ukoliko imaju 45 godina radnog staža. U suprotnom za odlazak u penziju potrebno im je minimum 15 godina staža i 61 godina i šest meseci života za žene, dok je za muškarce starosni uslov 65 godina, a plan je da se do 2032. godine muškarci i žene izjednače.

I dok građani pribegavaju crnom humoru i kažu da će pravo sa radnog mesta na grobno mesto, gošće "N1", Jelica Timotijević iz PIO fonda i Ružica Melorah urednica časopisa "Penzija", slažu se da trenutno stanje sa brojem zaposlenih i penzionera nije održivo.

- Nema više da se u penziji bude 30 ili 40 godina. Sada je izvesnost da ćete malo godinica penziju trošiti, a da ćete morati da radite sve duže i duže. Sama činjenica da je sve više starih govori da će morati da rade, najverovartnije na crno jer je tendencija da ih se poslodavci oslobađaju - ističe Ružica Melorah.

Jelica Timotijević napominje da se danas živi duže, što znači da se i penzija duže koristi. Prema njenim rečima, prosek korišćenja penzije u Srbiji je 19 godina, do je u svetu on duži.

Urednica Melorah kaže da se od skromnih penzija izdržava čak 36 odsto domaćinstava u našoj zemlji, konstatujući kako je strašno da penzija bude izvor egzistencije čitavih porodica.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan